Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Arakanlı Saeed Johar, kendi arkadaşlarıyla Teknofest yarışmasına katıldı. Diriliş Postası Gazetesi muhabirine konuşan Johar, az da olsa Türkiye’ye fayda sağlamak istediğini söyledi.

Türkiye’ye geldikten sonra okulda okurken genelde sürekli teorik dersler aldıklarını belirten Johar, “Gerektiği kadar uyugulamalı ders olmuyordu. Ben de sürekli yeni bir şey yapmak, üretmek, öğrenmek istiyordum. Onun için de birkaç arkadaşla okulda tanıştım. Onlar da farklı yarışmalara katılıyordu. Onlarla arkadaşlık ederken yarışma konusunda, daha çok meraklı olmaya başladım. Bu yüzden de arkadaşlarla Teknofest’in yarışmasına katılmaya karar verdik. Şu an rokette de farklı bölümler, mesela fizik, kimya, bilgisayar, elektronikçi, mekatronikçi olsun, bütün alanlarda bilinmesi gereken bir alan olduğu için, bu alanı seçtik.” ifadelerini kullandı.

JOHAR DAHA ÖNCE DE YARIŞMALARA KATILDI

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği alanında yüksek lisansını yapmakta olan Johar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ondan önce de İHA yarışmasına katıldık. Fakat orada alan dardı. Sadece aerodinamik vardı. Bir de elektronik, mekatronik, bilgisayar ve yazılım hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyordu. Şu anda ise elektronik ve bilgisayar mühendisliği gerekli olduğu bölümüne katıldım. Ben de yazılım kısmında yer aldım. Ekibin hepsi Türk, sadece ben uluslararası öğrenciydim. Belki diğer uluslararası öğrenci vardı ama ben şimdiye kadar tanışamadım. Bu yarışmaya katılmaktan da kendimi çok mutlu hissediyorum. Belki bu uluslararası öğrencilerin dikkatini çekmediği bir alan olabilir. Orada kendimiz yaptığımız yazılımlarla, kendimiz ürettiğimiz bir roket ile verim alabilmek bizi çok mutlu ediyor. Şuanki yarışmadan birincilik beklemiyoruz, çünkü bazı eksikliklerimiz vardı. Hatta 2019’dan başladığımız için şu anda, ilk fırlatmasını gerçekleştirmiş olduk. Önümüzdeki senelerde fırlatıp sonra roketi geri kurtarmamız gerekiyor. Biz bu sene kurtaramadık. Gelecek senelerde doğru, düzgün bir şekilde kurtarma operasyonunu gerçekleştirebilecek şekilde, daha iyi bir tasarım yapmayı planlıyoruz.”

Editör: TE Bilisim