Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları ise şöyle;

YERLİ 5G TEKNOLOJİSİ 

Önümüzde 5G süreci var. Kritik bir alan olan mobil teknolojide, 5G’de daha yüksek yerlilik oranlarına ulaşmak mecburiyetindeyiz. Endüstride hızlı bir dönüşümü beraberinde getirecek 5G akıllı şehirler, akıllı ulaştırma sistemleri, akıllı hastaneler gibi nice alanın temel altyapısını oluşturacaktır. Bunun için 5G’nin etkileyeceği tüm sektörlerle ilgili kapsamlı bir çalışmayı da hızla yürütüp geleceğin teknolojisine bir an önce hazır hale gelmeliyiz. 5G konusunda geciktiğimiz her günün ülkemize yıllara sari maliyetinin olacağını aklımızdan çıkarmayalım. Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan 5G’ye geçemeyiz. Bunun için tüm kurumlarımızın ve firmalarımızın hızlı etkin ve kararlı bir şekilde hareket etmesi şarttır.

“VERİ GÜVENLİĞİ SINIR GÜVENLİĞİMİZ KADAR ÖNEMLİ”

Türkiye’nin teknolojiyi tüketen değil üreten ve dünyaya pazarlayan bir ülke olmasını istiyoruz.

Sınırlarımızın güvenliği ne kadar önemliyse elektronik sistemlerimizin ve buralarda saklanan verilerin güvenliği de o derece önemlidir.

Günümüzde veri, en az petrol kadar önemlidir. Yerli çözümler gerekli. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalıdır. Akıllı sistemlerle kullanılan saldırıları püskürtmenin yolu, daha akıllı sistemleri geliştirmek ve kullandırmaktır. Teknolojiye hükmeden her şeye hükmeder.

“SİBER GÜVENLİK SIRALAMASINDA 20’NCİ SIRADAYIZ”

Kamu ve özel sektöre ait veri merkezlerini bir düzene sokmamız şart. İlgili kurumlarımızdan çalışmaları süratle tamamlamalarını bekliyorum.

Bu merkez hem siber saldırıları önleyecek hem de saldırı öncesi önlemler alacak.

Türkiye Global Siber Güvenlik sıralamasında dünyada 20. Avrupa’da 11. sıraya yükseldi.

Ülkemizi siber güvenlikte dünya çapında bir marka haline dönüştüreceğiz. Siber saldırılara konvansiyonel sistemlerle veya yöntemlerle karşı koymaya kalkmak, kurşunu kağıtla durdurmaya çalışmak gibidir.

TÜRKSAT 6A 2022’DE UZAYA GÖNDERİLECEK

TÜRKSAT 5A’yı bu yılın sonunda uzaya göndereceğiz, 5B uydusu ise gelecek yıl gönderilecek. İlk yerli haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın tasarımı tamamlandı, mühendislik çalışmaları sürüyor, 2022’de uzaya göndermeyi planlıyoruz.

“SANAL DÜNYAYA ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ”

İnternet ve teknoloji insanların hayatını kolaylaştırırken birçok yeni tehlikeleri de beraberinde getiriyor.

İnternetin sorunlu değil, sorumlu kullanımı giderek daha çok önemli hale gelmeye başladı. Teknoloji bağımlılığı bu tehditlerden sadece biridir. Günümüzde teknoloji bağımlılığı sebebiyle adeta ‘modern köleler’e dönüşen yığınlarla karşı karşıyayız.

İnsanların taciz edildiği, dolandırıldığı, onurlarının kırıldığı, lince tabi tutulduğu ve her türlü hakkının ihlal edildiği böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacağız.

Editör: TE Bilisim