Macaristan dönüşü uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta Suriye olmak üzere Irak, İran ve ABD ile ilişkiler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Maalesef Avrupa’da ufuk daralmasına, stratejik aklın devre dışı kaldığına ve Türkiye’ye karşı ön yargılı tavırların sergilendiğine şahit oluyoruz” diyen Erdoğan “Bunun en son örneğini Barış Pınarı Harekâtına yönelik tepkilerde açık bir şekilde gördük. Biz haklı davamızı her platformda anlatmaya devam edeceğiz” cümleleriyle sözü sınır güvenliğine getirdi.

13 KASIM ZİYARETİ KESİNLEŞTİ

ABD Başkanı Trump ile yaptığı son görüşmeye değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Görüşmemizden sonra 13 Kasım’da ABD’ye gitme kararını verdik. Arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız değerlendirme sonucunda, bu ziyaretin önemli olduğunu ve bu ziyaretle Barış Pınarı Harekâtı’nın şu an geldiği noktayı yüz yüze değerlendirmenin faydalı olacağına inandık.” İfadelerini kullandı.

TERÖRİSTLER BÖLGEYİ TERK EDECEK

“Pence’in, Pompeo ile gelişinde 120 saat içerisinde teröristlerin bölgeyi terk etmesi konusunda mutabık kalmıştık. Şu ana kadar bunlar bölgeyi terk etmiş değiller” diyen Erdoğan “ABD ile stratejik ortaklığımıza sığmayacak bazı gelişmeler bizi ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunu aşabilmek için de bu ziyaretin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“BARIŞ PINARI” DEVAM EDECEK

Bütün karalama ve durdurma çabalarına rağmen Barış Pınarı Harekâtı’nın devam edip etmeyeceğine ilişkin ise Cumhurbaşkanı “Kesinlikle. Burada son terörist bölgeyi terk etmedikten sonra biz bu işi bırakmayız. Bu işin bir boyutu. İkinci olarak, diğer ülkeler buradan çıkmadıktan sonra biz buradan çıkmayız. Biz Suriye’nin birliğine, beraberliğine ve bütünlüğüne taraftarız.

Asla parçalanmasını da istemeyiz. Eğer diğer ülkeler de buna taraftarlar ise kendilerinin de bunu ispat etmeleri lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Murat Özer / İstanbul

Editör: TE Bilisim