Bölgedeki çok sayıda evin yıkılmasına yol açan depremde yaralı kurtulan 50 vatandaştan 2’sinin durumunun kritik olduğu açıklanırken zor durumdaki ailelerin yardımına devlet anında yetişti.

BAKAN SOYLU BÖLGEDE

Türkiye, Elazığ Depremi’nin yaralarını sarmaya çalışırken bu kez Van’dan gelen acı haberle sarsıldı. Deprem haberinin hemen ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çalışmaları yerinde koordine etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonla görüştüğü Bakan Soylu’dan bölgedeki felakete ilişkin bilgi aldı.

AFAD İMDADA YETİŞTİ

Yıkıcı depremden sonra enkaz altında kalan kişilerin yardımına ilk olarak çevredeki vatandaşlar koşarken Jandarma Arama Kurtarma ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri kısa süre içinde bölgeye ulaşarak duruma müdahale etti. Saatler içinde süratle tamamlanan çalışmaları sonrası enkaz altında kimsenin kalmadığı açıklandı.

KİMSE AÇIKTA BIRAKILMADI

Acil müdahale için alarm durumuna geçen ve bölgeye yakın şubeleri ile afet uzmanlarını harekete geçiren Türk Kızılay, mobil beslenme araçlarını da bölgeye sevk etti. Elazığ, Erzincan, Erzurum ile Muş bölge afet yönetim merkezlerinden de öncü araçlarla bölgeye gıda, çadır, battaniye ve yatak sevkiyatı yapıldı.

İran merkezli yıkıcı deprem sınırdaki Başkale’yi vurdu

Van’da deprem felaketi

İran’ın Hoy kentinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem Van’ı vurdu. İran sınırında bulunan Başkale ilçesine bağlı köylerde çok sayıda kerpiç ev yıkıldı. Yıkıcı depremde ilk belirlemelere göre 9 vatandaşımız hayata veda ederken 37 kişi yaralandı. Şubat ayı başındaki çığ felaketiyle sarsılan Van halkı, şimdi depremin şokunu atmaya çalışıyor.

Yıkıcı depremden sonra enkaz altında kalan kişilerin yardımına ilk olarak çevredeki vatandaşlar koşarken Jandarma Arama Kurtarma ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri kısa süre içinde bölgeye ulaşarak arama kurtarma faaliyetlerine başladı.

ÇALIŞMALARI BAKAN SOYLU KOORDİNE EDİYOR

Türkiye, Elazığ Depremi’nin yaralarını sarmaya çalışırken bu kez Van’dan gelen acı haberle sarsıldı. İran’daki depremin etkisiyle Van’ın Başkale ilçesinin  sınıra yakın mahallelerinde bazı kerpiç evler hasar gördü. Konuya ilişkin ilk açıklamayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Bakan Soylu, Türkiye-İran sınırındaki depreme ilişkin, “Özpınar’da 7 vatandaşımız, Güvendik köyünde ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 8 vatandaşımızı kaybettik. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili sahadan gelen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığımız bilgi çerçevesinde İran’ın Hoy kenti için herhangi bir yardım talebi İran tarafından yapılmadı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanımızı da ayrıntılı şekilde bilgilendirdik” ifadelerini kullandı. Kerpiç evlerin artçı sarsıntılar konusunda çok riskli yapılar olduğuna dikkati çeken Soylu, “Beton yapıların hasar görenleri muhakkak var. Maalesef kerpiçlerde toprak söz konusu oluyor ve toprak boğulmasını da peşinden getirebiliyor. Onun için kerpiç evler konusunda tedirginliğimiz, riskimiz var. Bu konuda arkadaşlarımız tüm bölge halkına gerekli duyurularda bulunuyorlar. Şeklinde konuştu. Bakan Soylu, hızla deprem bölgesine geçerek depremzedeler için yürütülen çalışmaları koordine etmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise Elazığ’daki çalışmaları yürütüyor.

37 VATANDAŞIMIZ YARALI

Depremden sonra hızla bölgeye ulaşan sağlık ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgeye 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibini sevk ettiklerini açıkladı. Bakan Koca, 9 kişinin yaşamını yitirdiği depreme ilişkin, “37 vatandaşımız yaralandı. Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan 9 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor” bilgisini verdi. Fahrettin Koca, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ile merkez üssü İran’ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hasar gören İran sınırındaki mahallelerde incelemelerde bulundu. Depremin Van’da da büyük ölçüde hissedildiğini belirten Bilmez, “Biraz önce Çevre Şehircilik İl Müdürümüz, AFAD ve jandarma ekipleriyle havadan bölgeyi inceledik. En çok kaybımızın olduğu Özpınar köyümüze helikopterle indik. An itibarıyla bu köylerimizde enkaz altında kimse bulunmamaktadır” şeklinde konuştu. Bölgedeki vatandaşların hayvancılıkla uğraştığını, bu nedenle ahır ve ağılların yıkıldığını, hayvanların telef olduğunu aktaran Vali Bilmez, “Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Yaralılar hastaneye ulaştırıldı. Hepimize geçmiş olsun. Vefat edenlere rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Köylülerimiz el birliğiyle birbirine destek olarak bu yaraları sarmaya çalışıyor.” diye konuştu.

AFAD UYARILAR YAPTI

Bölgeye hızla ulaşan ve arama kurtarma çalışmalarını yürüten AFAD, can kaybının ve yaralı sayısının artmaması için vatandaşlara uyarılarda bulundu. AFAD’a bağlı birimlerin yaptığı uyarılarda , “Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğal gaz kokusu olmaması gerekmektedir. Doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan depremzedeler için çadırlar hızla çadırlar kurulmaya başlandı.

Editör: TE Bilisim