Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Ipsos’un “Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması”na göre, toplumun yüzde 42’si salgının 6 aydan daha uzun sürede kontrol altına alınabileceğini bekliyor, bu oran bir önceki dönem yüzde 39’du. Her dört kişiden üçü ise salgının sona ermeyeceğini, ancak kontrol altına alınacağını ve bu şekilde hayatın devam edeceğini düşünüyor. Bir önceki döneme bakıldığında bu görüşün 12 puan arttığı görülüyor. Toplumun yüzde 74’ü salgın sonrası hayatlarının radikal şekilde değişeceğini düşünüyor. Dünya genelinde ise maske kullananların oranı artıyor.

Araştırmaya göre salgının ilk haftası, salgının birkaç ay içinde sona ereceğini düşünenlerin oranı yüzde 45 iken, altı aydan uzun süreceğini düşünen kesimin oranı yüzde 24’tü. Haftalar ilerledikçe salgının birkaç aya kadar biteceğini düşünenlerin oranı yüzde 35’e gerilerken, altı aydan uzun süreceğine inananların oranı yüzde 42’ye yükseldi.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU SALGIN OLDU

Araştırmaya göre, ilk yeni tip koronavirüs vakasının görülmesinin ardından tüm dünya ile birlikte Türkiye’nin de en önemli sorunu salgın oldu. Hem de geçmişte ne ekonomi ne de terörün olmadığı kadar baskın bir şekilde vatandaşların gündemine oturdu. Salgın, her dört kişiden üçü için Türkiye’nin en önemli sorunu. Virüsten sonra vatandaşın dikkati çektiği diğer sorunların başında ise ekonomi geliyor, onu eğitim ve terör sorunu takip ediyor. Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de de geçmiş yıllarda bundan farklı bir durum olmamıştı aslında. Terör olaylarının yükselişe geçtiği dönemler haricinde genelde ülkenin en önemli sorunu olarak ekonomi öne çıkar. Ekonomi derken, enflasyon, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik sorunu gibi alt başlıkların tamamını kastediyorum. 2015-2018 arasındaki süreçte yaşanan terör olayları nedeni ile o dönemdeki araştırmalarımızda ülkenin bir numaralı sorunu olarak terör belirtiliyordu. 2018’den itibaren ise enflasyonda ve döviz kurundaki yükseliş ile ekonomi yeniden ülkenin en önemli sorunu konumuna geldi. Mart ayında ise ilk yeni koronavirüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından, tüm dünya ile birlikte ülkemizin de en önemli sorunu salgın oldu. Hem de geçmişte ne ekonomi ne de terörün olmadığı kadar baskın bir şekilde vatandaşların gündemine oturdu. Salgın, her dört kişiden üçü için ülkemizin en önemli sorunu. Bu araştırmayı yürüttüğümüz yıllar boyunca herhangi bir problemin vatandaşların gündemini bu derecede işgal ettiğine tanık olmamıştık.”

SALGIN SONRASI TEDBİRLER DEVAM EDECEK

Araştırmaya göre, insanların çok büyük bir kısmı, dörtte üçüne yakın bir kısmı, “Salgının sona erdiğine dair bir açıklama yapılırsa ne düşünürsünüz” sorusuna böyle bir açıklama yapılsa dahi bunun salgının tamamen bitmediği ancak kontrol altına alındığı anlamına geleceğine inanıyor. Bu nedenle de bazı önlemlerin devam edeceği düşüncesi hakim. Bu aslında insanların birey olarak da bir süre daha, belki kesin tedav veya /aşı bulunana dek önlem almaya devam edeceklerinin bir göstergesi.

RADİKAL DEĞİŞİM BEKLENTİSİ 

Araştırmada,  “Korona virüs salgını bir süre sonra sona erse bile hayatımızın radikal şekilde/çok ciddi bir şekilde değiştiğini düşünüyor musunuz?” sorusu da araştırmaya katılanlara yöneltildi. Hayatlarının radikal olarak değişeceğini düşünenlerin oranı yüzde 74.

DÜNYA GENELİNDE MASKE KULLANIMINA YÖNELİK OLUMLU ARTIŞ

Ipsos’un yaptığı global çalışma ise,  dünya genelinde koronavirüsden korunmak için “maske kullanımına yönelik” olumlu yaklaşımın arttığını gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde artık daha fazla insan, kendilerini koronavirüs pandemisinden korumak için mutlaka bir yüz maskesi taktığını belirtiyor.  Ipsos’un 9-12 Nisan arasında 15 ülkede 29 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırmada, Mart ayının ortasından bu yana COVID-19 nedeniyle yüz maskesi taktıklarını söyleyenlerin sayısında kademeli bir artış olduğu görüldü. Araştırmaya katılan ülkelerde maske kullandığını bildirenlerin oranı, Vietnam’da yüzde 91, Çin’de yüzde 83, İtalya’da yüzde 81, Japonya’da yüzde 77 ve Hindistan’da yüzde 76, İngiltere’de yüzde 16, Almanya’da yüzde 20, Avustralya’da yüzde 21, Kanada’da yüzde 28 ve Fransa’da yüzde 34 oldu.

Mart ayından bu yana Rusya’da yüzde 47, ABD ve İtalya’da yüzde 38, Fransa’da yüzde 28, Meksika’da yüzde 26, Brezilya’da yüzde 30 maske kullananların oranında artış kaydedildi. Maske kullananların oranında sadece Çin’de yüzde 6 düşüş görüldü.

NE ZAMAN BİTECEK?

Araştırmada, haftalar, aylar ilerledikçe hem Türkiye’de hem de dünyada salgının sona ereceği tarihe dair daha karamsar beklentiler gözlemleniyor. İlk hafta salgının birkaç ay içinde sona ereceğini düşünenlerin oranı yüzde 45 idi, buna karşılık 6 aydan uzun süreceğini düşünen daha karamsar denilebilecek kesimin oranı yüzde 24 idi. Haftalar ilerledikçe salgının birkaç aya kadar biteceğini düşünenlerin oranı yüzde 35’e gerilerken, 6 aydan uzun süreceğine inananların oranı yüzde 42’ye yükseldi. Ipsos tarafından diğer ülkelerde yapılan araştırmalarda da benzer şekilde yaz aylarından önce veya yaz mevsimi içinde sona ereceğini düşünenlerin oranı azalırken sonbaharda veya yıl sonuna doğru sona ereceğini düşünenlerin oranı yükseliyor.

Editör: TE Bilisim