İşsizlik maaşı alan binlerce vatandaş Haziran ayı işsizlik maaşı ödemelerinin yapılacağı tarihi merak ediyordu. Bakan Selçuk’tan yapılan açıklamayla işsizlik maaşı ve pandemi süreci kısa çalışma ödeneğinin yapılacağı tarih hakkında sevindirici haber geldi. Peki, pandemi kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı ne zaman yatıyor? İşsizlik maaşına nasıl başvurulur, şartları neler? Merak edilen bilgiler haber detayında.

İşsizlik maaşı ne zaman yatıyor?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Haziran ayı işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğinin erken tarihte yapılacağını belirtti. Bakan Selçuk ödemelerin 29 Haziran 2020’den itibaren hesaplarda olacağını ifade etti.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk konuya dair yaptığı açıklamada, ‘Haziran ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri öne çekildi, 29 Haziran Pazartesi’den itibaren hesaplara yatırılacak.’ ifadelerine yer verdi.

İşsizlik maaşı başvuru şartları neler?

İŞKUR’un resmi internet sitesinde yer alan bilgilendirmelere göre işsizlik maaşı/ödeneği alma şartları şunlardır:

-Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

-Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

-Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

-Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İşsizlik maaşına nasıl başvurulur?

İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur’a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur’un resmi web sitesi olan ‘www.iskur.gov.tr’ ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

İşsizlik maaşı ne kadar oldu?

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından 2020 yılındaki işsizlik maaşı oranları da belli oldu. Buna göre brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı 2020’de en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak. Devlet tarafından verilen işsizlik maaşı için talep edilen koşulların başında işsizlik maaşına başvuru yapacak kişinin işyerinden kendi isteği dışında ayrılmış olması şartı geliyor. Bu şarta göre maaş için başvuru yapacak kişi iş yerinden istifa etmiş olmamalı. Buna göre işsizlik maaşı başvurusunda bulunacak kişi kendi isteği dışından işinden çıkarılmış olmalı. Başvuru yapacak kişinin çalışmakta olduğu şirketin iflası ve benzeri durumların yaşanması da başvurular için geçerli sayılıyor.

Editör: TE Bilisim