Damar tıkanıklığı hastalığı,  birçok farklı damarda görülen ve tehlikeli rahatsızlıklardan birisidir. Damar tıkanıklığı, kalp damar tıkanıklığı, beyin damar tıkanıklığı, toplardamar tıkanıklığı, kol ya da bacak damar tıkanıklığı gibi, vücudumuzun birçok yerinde görülebilen bir rahatsızlıktır. En ciddi olanlarından ve tedavi edilmediğinde başka problemlere de yol açan rahatsızlıklardan birisi, kalp damar tıkanıklığıdır. Birisinin, kendisinde kalp damar tıkanıklığı olup olmadığını anlaması için, aşağıdaki belirtilerin olup olmadığına dikkat etmesi gerekir;

Zaman zaman göğüs üzerinde baskı ve sıkışma hissetmek Göğsün dışında, omuz, kol, sırt, boyun ya da çenede baskı hissetmek Hazımsızlığa bağlı olarak ağrı çekme Hareket sırasında göğüs bölgesinde sıkışma ve ağrı Kalp ritminde düzensizlik Sol elde zaman zaman uyuşma görülmesi

Eğer kendinizde bu belirtilerden birkaçını birden görüyorsanız bile, bir doktora danışmanız gerekebilir.

Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Boyun Fıtığı Tedavi Yolları

Sağlık

Habere Git

Kalp damar tıkanıklığını anlamak için belirtileri takip ederek bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Yukarıda bahsi geçen belirtileri görüyor olsanız bile bir doktora danışmadan kendinize kalp damar tıkanıklığı teşhisi koyamazsınız. Doktorunuza başvurduktan sonra, doktorunuz da size test yapmadan bir şey söyleyemez. Önce belli başlı testlere tabi tutulursunuz. Sonrasında net bilgi elde edilebilmesi için EKG ( elektrokardiyogram)çekilmesi gerekmektedir.

Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından EKO (Ekokardiyografi) testi ve kalp anatomisi incelenir ve buna göre doktor sonuçlar doğrultusunda bir teşhis koyabilir. EKO, kalp damar tıkanıklığının yanında, kalp kapakçılarında da sorun olduğunda görülmesini sağlar. Bunların haricinde, efor testi de yapılabilmektedir.

Neler Damar Tıkanıklığına Neden Olur?

Kalp damar tıkanıklığının nedeni birden fazla şeye bağlı olarak görülebilmektedir. Dünya genelinde birçok kişi bu hastalıktan ölebilmektedir. Bu nedenle, kalp damar tıkanıklığı hakkında bilgi sahibi olmak ve buna göre önceden önlem almak oldukça önemlidir.

Kalp damar tıkanıklığı rahatsızlığına neden olan şeyler şu şekilde sıralanabilir;

Aşırı sigara ve aşırı alkol tüketimine bağlı olarak kalp damar tıkanıklığı olabilir.

Fazla kilolar vücutta yağ oranının artmasına bağlı olarak, kalp damarlarının tıkanmasına neden olur. Şeker hastası olan kişilerin ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalarının yine kalp damar tıkanıklığı konusunda dikkatli olması gerekmektedir. Belirti gördüklerinde hemen bir doktora başvurmaları gerekir. Cinsiyet açısından değerlendirildiğinde de kalp damar tıkanıklığı rahatsızlığının, erkeklerde daha fazla görüldüğü saptanmıştır.

Damar Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Damar tıkanıklığının tedavisi, damar tıkanıklığı türüne göre değişiklik göstermektedir. Söz konusu kalp damar tıkanıklığı olduğunda, uygulanabilecek birden fazla tedavi yöntemi vardır. Bu tıkanıklığın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekildedir;

Tıbbi Tedavi: Bu tedavi yöntemi, cerrahi müdahalelerden ya da stent tedavisinden sonuç alınamayacağı düşünüldüğü zaman uygulanmaktadır.

Balon ya da Stent Tedavisi: Bu tedavinin uygulanabilmesi için kişinin damar kalınlığının buna uygun olması gerekmektedir. Koroner Bypass: Kalp damar tıkanıklığında en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden birisidir. Dar olan damara, köprü tedavisi uygulanır ve kanın daha ileriye gitmesi sağlanmaya çalışılır.

Kalp Damar Tıkanıklığı Olan Birisi Nasıl Beslenmelidir?

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Boyun Fıtığı Tedavi Yolları

Sağlık

Habere Git

Kalp damar tıkanıklığı olan kişilerde beslenme en önemli konulardan birisidir. Tedavi sonrasında bu rahatsızlığın kötü bir sonuç vermemesi adına, kişinin beslenmesine de dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle beslenme düzeninde özellikle çok yağlı yiyeceklerin menüden çıkarılması gerekmektedir. Doktorların tavsiyesi, sebze ağırlıklı besinler tüketilmesidir. Özellikle iç yağ ve katı yağ tüketilmemesi, altı çizilerek söylenen uyarılar arasındadır. Meyve gibi sağlıklı şeyler tüketmeye özen gösterilmesi halinde, kalp damar tıkanıklığı hastalığının nüksetmesinin ya da kötü sonuçlar doğurmasının önüne geçilebilir.

Editör: TE Bilisim