AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, Berlin’deki Libya Konferansı’yla darbeci general Hafter’e ”merkezi hükümetle yakınlaş” mesajı verildiğini söyledi.

Kurtulmuş’a yöneltilen sorular ve bunlara verilen yanıtlar şöyle:

-Berlin zirvesi sonrası süreci nasıl yorumlarsanız?

Sayın Putin ile birlikte Libya konusunda farklı yerlerde duruyorduk. Putin Hafter’i biz meşru hükümeti destekliyorduk. Libya’da çözüm bulunması için bir adım atılması noktasında ortak noktaya gelindi. Hafter’e “Dur bakalım sen Libya’nın her tarafına hakim olamazsın. Dur ve merkezi hükümetle yakınlaş” mesajı verilmiştir. Somut bir sonuç alınamasa da önemli bir adımdır.

-Türkiye’nin asker gönderme adımları hızlanır mı?

Bu şartlara bağlı. Mühim olan TBMM’den bu kararın çıkmasıydı. Şu anda bizden beklenen oradaki askeri güçlere eğitim vermektir. Türkiye bir barış misyonu ile Libya’dadır.

“TÜRKİYE, ESKİ TÜRKİYE DEĞİL”

-CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ”Bugün Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığı artıyor. Türkiye’nin dış politikasını Putin yönlendirmeye başladı” diyor. Ne dersiniz?

Keşke milli konularda milli hassasiyetler çerçevesinde konuşabilme becerisine sahip olsa. Eski Türkiye değil artık Türkiye.

-İdlib’den göç tehdidi var. İdlib’de kısa vadede çözüm bekliyor musunuz?

Artık siyasi mesele olmanın önüne geçmiştir, insani trajedidir. Rejimin katliamlarına seyirci kalınamaz. Rusya rejim üzerinde baskı kurarsa bu katliamları durdurabilecek güce sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu insani bir şeydir. Ruslar insani trajediyi önlemeye gayret sarf etmeli.

CEMEVİ SALDIRISINA YORUM: UYANIK OLMAK LAZIM

-Sultanbeyli’de cemevine yönelik saldırı girişimi gerçekleştirildi. Bunları münferit olaylar olarak mı görüyorsunuz yoksa provokatif hareket mi planlanıyor?

Münferit olmadığı kanaatindeyim. Bir takım provokatif unsurlardır. Toplumun fay hatlarını hedef alıyorlar. Bunları karşı uyanık olmak lazım.

ERKEN SEÇİM İÇİN RASYONEL BİR SEBEP YOK

-Erken seçim tartışması neden gündeme geliyor?

Türkiye seçim genel seçim cumhurbaşkanlığı seçimi 2023 belediye 2024 yılında yapılacak. Meselemiz Türkiye’yi 2023’e daha güçlü götürebilmektir. Türkiye’nin bugünkü siyasi şartları içerisinde hiçbir şekilde erken seçimi gerektirecek rasyonel bir sebep yoktur.

Editör: TE Bilisim