Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Erdoğan, “2023 yılına kadar Pakistan ile ticari hacmimizi 5 milyar dolara çıkaracağız. 13 anlaşmanın imzalanmış olması önemli. Pakistan ve Afganistan ilişkilerinin geliştirilmesi için elinden geleni yapacaktır. Türkiye, Keşmir halkının yanındadır.” dedi.

“PAKİSTAN’DAN GÜÇLÜ DESTEK ALDIK”

Erdoğan ayrıca, “Pakistan’ın bölgedeki büyük fedakarlıklarını dile getirmeliyim.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, dünyaya Keşmir hakkında “Türkiye, Keşmir sorununun diyalog yoluyla, BM kararları temelinde, Keşmirli kardeşlerimizin beklentileri gözetilerek çözülmesinden yanadır.” mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Ekim ayında terör örgütlerine karşı Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiğimiz askeri operasyonlara Pakistan devleti ve halkından güçlü destek aldık. Pakistan’da FETÖ’ye ait okulların Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesi de aramızdaki dayanışmanın bir timsalidir. Bu vesile ile FETÖ terör örgütünün Pakistan’daki yapılanmasına ilişkin alınan tedbirler için İmran kardeşime bir kez daha teşekkür ediyorum. Askeri ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimiz inanıyorum ki Pakistan’la mevcut ilişkilerimizde en önemli başlığı teşkil ediyor.”

İMRAN HAN’IN AÇIKLAMALARI

Konuşmasına Keşmir meselesine değinerek başlayan Han, “Şu anda yaklaşık 8 milyon Keşmirli açık hapishanede yaşıyor ve zulüm altında.” ifadesini kullandı.

Keşmir bölgesinde Hindistan askerlerinin bulunduğunu ve burada yaşayan halkı baskı altında tuttuğuna işaret eden Han, “Keşmir konusundaki ifadelerinizden ötürü size (Erdoğan’a) bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Han, Türkiye ile Pakistan arasında imzalanan stratejik anlaşmaların, iki ülke arasında var olan ilişkileri daha da ileriye taşıyacağını kaydetti.

“İSLAM KARŞITLIĞI KONULU DİZİLER ÇEKİLMELİ”

Konuşmasında iki ülke arasında kültür konularında birçok anlaşmaya imza atıldığını ifade eden Han, Türk dizilerinin Pakistan’da çok sevildiğini ve İslam karşıtlığı konularında da dizilerin çekilmesine ilişkin iki ülke arasında iş birliği yapabileceklerini kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN TECRÜBELERİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”

Han, faydalanmak istedikleri alanların başında turizm sektörü geldiğine işaret ederek Türkiye’nin turizmden 35 milyar dolar kazanç sağladığına dikkati çekti.

Öte yandan, Türkiye’nin inşaat sektörü konusunda da oldukça başarılı olduğunu vurgulayan Han, “Gecekonduları nasıl ortadan kaldırdığınızı kendi gözlerimizle gördük. İnşaat sektöründeki tecrübelerinden de faydalanmak istiyoruz çünkü Pakistan’da da çok sayıda gecekondu var. Biz de bu gecekonduları kaldırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Han, Erdoğan iktidara gelmeden önce Türkiye’nin büyük miktarda dış borcu olduğunu anımsatarak, “Biz de şu anda aynı şekilde borç altındayız ve sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Pakistan’a Yaptığı İhracat Artıyor

Son 10 yıllık verilere baktığımızda Türkiye’nin Pakistan’a gerçekleştirdiği ihracat’ta artış gözlemlenmektedir. Türkiye en son rakamlara göre 2017 yılında 352 milyon dolar ihracat ile son 10 yıllık verilerin en yüksek ihracat rakamını gerçekleştirmiş duruma gelmiştir.

Pakistan’ın Türkiye’ye Yaptığı İhracat Düşüyor

Pakistan’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihracat en yüksek 2011 yılında 873 milyon dolar ile seyretmiştir. Ancak ilerleyen yıllarda bu rakamlarda düşüş devam etmiştir. Günümüzde en son rakamlara göre 2017 yılında Pakistan’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihracat 323 milyon dolar seviyesine düşmüştür.

Türkiye Pakistan’a Ne Satıyor?

2017’de yayımlanan rakamlara göre Türkiye, Pakistan’a en çok;

Suni Maddeden.Havlı.Hazıreşya, Pamuk İpliği, Su Filtre Makinesi, Görüntülü Telefon Cihazları, Alüminyumdan Döküm Olan Eşyalar satışında bulunuyor.

Belirtilen kategoriler en çok hasılatın bulunduğu ilk 5’teki ürünlerden oluşmaktadır.

Pakistan Türkiye’ye Ne Satıyor?

Pakistan’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihracat hasılatları arasında en çok;

Pamuklu Men – Elastiki. Denim, Pamuk İpl-B.Ağı Rötor, Pamuk İpliği – Tekkat Dökme Etil Alkol, Pamuklu Mensucat girmektedir.

Türkiye’den Pakistan’a İhracat Yapan Firma Sayısı

Türkiye’den Pakistana İhracat Yapan Firma Sayısı 2017 rakamlarına göre 2.021 olarak yayımlanmıştır.

Pakistan ve Türkiye –  Ticari Potansiyeli Olan İki Ülke

Pakistan ve Türkiye’de birbirlerine ihracat ve ithalatta son yıllarda sıkı ilişkiler içerisinde olmak için yeni girişimlerde bulunmaktadır. Özellikle Pakistan’ın ihracatındaki başlıca ürünlerinden olan, Yatak Çarşafı, Pirinç, Erkek Çocuk Takımı, Pamuk, Pamuk Mesucat ürün kategorilerinde Türkiye’nin Pakistan’a yapacağı ihracatını arttırma potansiyeli açıkça gözükmektedir.

Pakistan’ın ise Türkiye’ye yapacağı ihracatta en çok petrol yağları, ham petrol, petrol gazları, yazılımsal ihtiyaçlar ihracat rakamlarını hızlı bir şekilde yukarıya çekecektir.

İki kardeş ülkenin manevi bağlarının yanında maddi bağlarının da güçlenmesi ve birbirlerinin ihtiyaçlarını kendi aralarında karşılamaları oldukça önemlidir. İki ülkenin ticari hacimlerinde oldukça fazla bir potansiyel mevcuttur. Pakistanlı ve Türk yatırımcıların bu potansiyeli fırsata çevirecek geniş bir ticari alanlarının olduğu açıkça gözler önüne serilmektedir.

Editör: TE Bilisim