Plaka değiştirme ücreti noter masrafları ile birlikte 2020 için 290 TL’dir. Bu ücrete ek olarak Şoförler Odasına’ da 50 TL’lik bir ödeme yapmak gereklidir. Toplamda plaka değiştirme ücreti 340 TL’dir.

Plaka değişikliği geçtiğimiz yıllarda birçok prosedür ile yapılırken şuanda noter ile kolayca yapılmaktadır. Araçlarını ikinci el olarak almış araç sahipleri plakalarını değiştirerek boşta olan plakalardan birini tercih edebilir.

Noter araç satış ücretleri 2020 için bu bağlantıyı ziyaret ediniz.

Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Plaka yenileme ikinci el araç sahiplerinin yeni bir plaka ile eski plakalarını değiştirmeleri ile yapılmaktadır. Bu işlem sırasında ikinci el aldıkları araç plakasının değişikliği için uygulanacak adımlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Evrak hazırlıklarının tamamlanması Noter ile yapılan plaka değişikliği beyanı Ruhsat ve plaka değişiklik evrakları Şoförler Odası başvurusu

Plaka değişikliği için bu adımlar yerine getirilmelidir. Tüm işlemler bittiğinde Şoförler Odası Plaka Basım Merkezi tarafından yeni plaka araç kullanıcısına teslim edilir.

Plaka Değişikliği İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Plaka değişikliği için gereken evraklar ile plaka değişikliği işlemleri başlatılır. Bu evraklar tam ve eksiksiz olmalıdır. Aksi halde plaka değişikliği başvurusu geçerli sayılmayacaktır. Plaka değişikliği boşta olan plakalardan herhangi birini seçerek yapılmaktadır. Plaka değişikliği için gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir;

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi Ruhsat asılı ve fotokopisi Aracın ön ve arka plakası Plaka yenileme ücreti Araca ait trafik belgesi Noter satış belgesi aslı ve fotokopisi Türkiye Şoförler Odası nakil dosyası Araca ait borç ve ceza bulunmaması gerekir Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi aslı ve fotokopisi

Plaka Değişikliği Nerede Yapılır?

Plaka değişiklik işlemleri için ilk olarak notere başvuru yapılır. İkinci el araç satın alan kullanıcı değişiklik işlemi için ilk önce notere sonra bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne değişiklik yapmak istediğini beyan eder. İkinci el araç satın alan kişi değişikliği satış sırasında yapabilir. Devir işlemleri sırasında notere plaka değişikliği yapmak istediğini söylemelidir.

Satış işlemleri sırasında plaka değişikliği yapmak isteyen alıcı önce plaka ücretini yatırmalıdır. Plaka değişikliğini satış sırasında yapmayan ve sonra yapacak olan araç kullanıcıları gerekli evraklar ile önce notere sonra bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru için randevu alınması gerekir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için yoğunluk sebebi ile önceden randevu almak daha sağlıklı olacaktır. Plaka değişikliği yapmak isteyen kullanıcı önce noter sonra bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde gerekli başvuru işlemlerini yaptıktan sonra Türkiye Şoförler Odası plaka basım merkezine giderek yeni plaka alınabilir. Plaka değişikliği zorunlu değildir. İkinci el araç satın alan kişiler farklı ilden satın alınmış bir araç plakasını değiştirmekle yükümlü değildir. Bu sebeple araç plakaları satın alınan kişinin ikamet ilinden olmak zorunda değildir. Plaka değişikliği ikinci el araç satın alan kişinin tercihine kalmıştır.

Plaka değişikliklerinde sonradan işlemlerle uğraşmamak adına araç satın alma işlemleri esnasında plaka değişikliği işlemleri yapılmaktadır. Plaka teslimi sırasında sıra yok ise yaklaşık yarım saat içerisinde yeni plakayı teslim almak mümkündür.

Özel Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Özel plaka değişikliği veya APP plakaların değiştirilmesi normal plaka değişikliği işlemlerinin aynısıdır. Normal plaka değişikliği standartlarına uyularak yapılan özel plaka değişikliği önce notere sonra bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru yapılarak randevu günü ve saatinde işleme alınır. Normal plaka değişikliğindeki evraklar özel plaka değişikliği içinde geçerlidir. Evraklar eksiksiz ve tam olması gerekir. Aksi takdirde değişiklik işlemi yapılamaz.

Diriliş Postası olarak birbirinden farklı konularda bilgi amaçlı sunulan bu içerik serimizde Plaka Değiştirme Ücreti konusundan bahsettik. Dilerseniz faydalı bilgiler sayfamızı ziyaret ederek farklı konular arasından merak ettiklerinize göz atabilirsiniz. Günün son dakika haberleri ve önemli gelişmeleri için son dakika sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim