Efekan Yavuz- ÖZEL HABER

Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetleri karşısında çaresiz kalan ve Yunanistan, Avrupa Birliği’nden (AB) kuru tehdit yerine doğrudan müdahale istedi. AB Liderler Zirvesi’nde yapılan onca kulis ve görüşmelere rağmen Türkiye’ye karşı “Kritik” bir adım attıramayan Yunanistan’da Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupa Komisyonu’na yazdığı mektupta Türkiye’yle olan gümrük birliği anlaşmasının askıya alınmasını talep etti.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDEN ÇIKARALIM”

1999’da gerçekleştirilen Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı vetosunu kaldırarak Türkiye’nin birliğe katılmasından yana tavır alan Yunanistan, 21 yıl sonra tam tersi bir politika izlemeye başladı. Devlet haber ajansının (ANA-MPA) diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Avrupa Komisyonu’nun Genişleme Başkanı Oliver Varhelyi’ye yazdığı mektupta, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yönelik devam eden yasadışı davranışını onaylamama mesajı olarak Komisyon’un Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınmasını değerlendirmesi gerektiğini” yazdığı belirtildi.

Dendias’ın mektubunda ayrıca Türkiye’nin “öngörülemeyen tarifeler uygulayarak AB-Türkiye gümrük birliğini tek taraflı olarak ihlal etmeye devam ettiği” yönünde ifadeler kullandığı söylendi.

MEKTUP DİPLOMASİSİ

Dendias’ın direktifiyle harekete geçen Yunan diplomatlar, aralarında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell gibi isimlere de Türkiye’yi şikâyet eden mektuplar gönderdi. Söz konusu mektuplarda, Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiği ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama sahasının genişletme hamlesinin Yunanistan’ın toprak bütünlüğüne tehdit oluşturduğu gibi iddialar yer alıyor.

CİDDİYE ALINMIYORLAR

Yunanistan’ın çok sert hamle beklediği AB, gelen talepleri ciddiye almamasıyla dikkat çekiyor. “Türkiye’ye ambargo uygulansın” telifine Almanya, İtalya, Macaristan, İspanya ve Malta’dan ret cevabı verildi. Yunanistan’ın söz konusu teklifine Türkiye ve İslam düşmanı politikaların sözcüsü ve öncüsü olan Fransa ve Avusturya’nın destek vermesi dikkat çekti. Diğer AB ülkeleri teklifi ciddiye alıp cevap bile vermedi. AB’nin bir ülkeye ambargo veya yaptırım uygulayabilmesi için, bütün üyelerin onay vermesi gerekiyor.

GÖZLER ARALIK’TAKİ ZİRVEDE

Türkiye’nin Oruç Reis gemisini Meis Adası ve Girit açıklarına göndermesi Akdeniz’de yaşanan krizi yeniden alevlendirdi. Geçen hafta Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi’nde Aralık ayında yapılacak Liderler Zirvesi’ne kadar bölgedeki gelişmelerin takip edilmesi kararı çıkmıştı. Yunanistan, Aralık ayındaki zirveye kadar yoğun bir diplomatik atak başlatacağı ve zirvede Türkiye’ye yönelik Aralık ayında silah ambargosu ve ticaret ambargosu istemesi bekleniyor

ABD’yi de Türkiye’ye karşı harekete geçirmek isteyen ve kendisi de Rus yapımı hava savunma sistemine sahip olan Yunanistan’ın Sinop’ta denemesi yapılan S-400 Hava Savunma Sistemi üzerinden çalışma yapacağı belirtiliyor. ABD ve NATO, Türkiye’nin S-400 almasını “Tehdit” olarak değerlendirilip tepki gösterilirken, Yunanistan da Girit’te S-300 test etmeye hazırlanıyor. Test atışının NATO atış alanında yapılacak olması ise dikkat çekiyor. 2013’te faal hale getirilen ve 13 Aralık 2013’te test atışı gerçekleştirilen sistemin 7 sene aradan sonra ikinci test atışı olacak.

Güvenlik uzmanları, Yunanistan’ın planladığı test atışına NATO üyesi ülkelerin ses çıkarmamasına tepki göstererek bunu “ikiyüzlü bir yaklaşım” olarak nitelendirdi

Editör: TE Bilisim