Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 Salgını ile büyük hız kazanan dijital dönüşüm, beraberinde yeni kavramları ülkelerin gündemine taşıdı. Türkiye, dijital dönüşümle ortaya çıkabilecek yeni sorunlara hazırlıksız yakalanmayacak. ‘Dijital farkındalık’, ‘siber vatan’, ‘dijital vatandaş’, ‘dijital diplomasi’, ‘dijital algı yönetimi’, ‘siber güvenlik’ ve ‘yapay zeka’ koronavirüs sonrası oluşacak yeni düzenin önemli unsurları arasında. Dijital dünyada, algı operasyonlarına karşı zihinlerin korunması, kişisel verilerin güvenliği için İletişim Başkanlığı, hazırladığı sosyal medya kullanım kılavuzunun ardından şimdi de toplumda, “dijital farkındalık” oluşması için harekete geçti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘dijital farkındalığa’ dikkat çekerken, AK Parti ise dijital dönüşümün dışında kalmamak için kolları sıvadı.

Çelik: İnsanlık çalınmasın

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından, ‘dijital farkındalık’ uyarısında bulunarak, “Bir zamanlar tek bir ideoloji dayatılıp ‘Tarihin sonu geldi’ deniliyordu. İnsanlık bunu boşa çıkardı. Şimdi siber ideolojinin tekçiliği üzerinden ‘tarihin sonu’ tekrarlanıyor. Siber ideolojinin insandan insanlığı çalmasını önlemek için dijital farkındalık” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN “FARKINDALIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter’danyaptığı paylaşımda,‘dijital farkındalığa’ dikkatçekti. Erdoğan paylaşımında, “Türkiye olarak gelişen dünyayı sadece uzaktan izlemiyor, son 18 yılda attığımız adımlar ve gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla yeni sürecin aktörlerinden biri haline geliyoruz. İnşallah milletimizin desteğiyle güçlü bir dijital farkındalık oluşturacak, geleceğe umutla bakacağız” ifadelerini kullandı.

4 BİN 40 KİŞİLİK “SİBER ORDU” İŞ BAŞINDA!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ‘dijital farkındalık’ etiketiyle yaptığı Twitterpaylaşımında, “4040 kişilik büyük bir ordudan oluşan Siber Olaylara Müdahale Ekibimiz, Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen yerli ve millî çözümlerimizle siber sınırlarımızı 7/24 korumak için hazır kıta iş başındayız” değerlendirmesini yaptı.

Altun’dan çağrı var

İletişim Başkanı Prof. Fahrettin Altun, Twitter hesabından ‘dijital farkındalık’ çağrısında bulunurken, “Dünyada ve Türkiye’de sosyal medya kullanımı”, “dijital farkındalık ve siber vatan”, “dijital vatandaş”, “dijital diplomasi”, “dijital algı yönetimi”, “siber güvenlik” ve “yapay zeka” konularında da bilgi kartlarına yer verdi. Bugünün dünyasında kara-deniz-hava sınır sahalarına siber sınırların eklendiğini anlatan Altun, “Dijital dünya da 5’ten büyüktür” dediklerini belirtti.

“DİKKAT” UYARISI

Altun, “Dijital dünyada uluslararası oyunun içeriğini ve yönünü değiştirmek bizim elimizde. Günümüzde diplomasi kanalları ve devlet yönetimleri de hızla değişiyor. Değişen dünyada devlet-vatandaş ve devlet-devlet ilişkileri de dijitalleşiyor. Dijital diplomasi çağı. Dijital dünya gerçeklerin kolay bir şekilde erozyona uğratılıp değiştirilebildiği bir dünya. Hakikate ulaşmak için dikkatli olmalıyız” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ” MERKEZ KURDU

AK Parti Genel Merkezi’ndeson dijital teknolojik yeniliklerle donatılmış “Dijital Medya Takip Merkezi” ismiyle yeni bir ofis kuruldu.

Söz konusu ofis, Medya Takip Merkezi bünyesinde kurulurken; dezenformasyonla mücadele için vekillerve teşkilat mensupları için içerikler üretecek, dijital takip yapacak.

“YENİ SÖMÜRGE BİÇİMİ GELİŞİYOR”

AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal yaptığı yazılı açıklamada, küresel salgınla dijital bir çağ içine girilmediğini, adeta bu çağın içine düşüldüğünü belirtirken; siber dünyanın yeni egemenleri “Google, Microsoft, Facebook, Youtube, Twitter” gibi ağ sağlayıcıların adeta kendi düzenlerini kurma eğiliminde olduğuna işaret etti.

“Dijital geleceğe hazırız”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Twitter’dan ‘dijital farkındalık’ etiketiyle yaptığı paylaşımda, “Siberdünya da 5’ten büyüktür” dedi. Albayrak, “Siber Birleşmiş Milletler veya bölgesel/uluslararası oluşumlar kurarak, oyunun şekli, içeriği ve yönünü değiştirmek elimizdedir. Yerli ve millî teknolojik hamleler, ekonomi, dış politika, dijital diplomasive ulusal güvenlik çalışmalarıile dijital geleceğe hazırız! Geleceğin hazinesi olan dijital dünyanın şeklini, içeriğini ve yönünü değiştirmek bizim elimizde” görüşünü dile getirdi.

Veri madenciliği ile siber dünya alanına özgü yeni bir sömürgecilik biçiminin geliştiğini anlatan Ünal şunları kaydetti: “Dijital çağın hammaddesi veridir. Bu veri düzeninde kimi toplumlar veriyi işleyen ve üretim sağlayan ‘upload’ toplumları olarak, kimileri ise pasif bir konumda yönlendirilen ve yalnızca tüketime yönelen ‘download’ toplumları olarak şekilleniyor. Veriyi elinde tutanın kontrolü de elinde tutacağına ilişkin yaygın kanı giderek kaçınılmaz bir hakikat halini almaktadır. Dijital farkındalık ile siber vatanımızın korunması gerekliliğine, siber egemenliğimizin sınırlarına dair güçlü bilinçlilik haline ihtiyacımız var.”

Editör: TE Bilisim