İşsizlik ödeneği koşulları işsizlik maaşı almak isteyenlerin sağlaması gereken şartlardır. Söz konusu işsizlik maaşı alabilmek için kişi gerekli koşulları sağladığı durumlarda İŞKUR tarafından işsiz kaldığı süre boyunca maaş alabilmektedir. Bu durumda işsizlik ödeneği almak için işten ayrıldıktan en geç 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir. İşsizlik maaşı için işçi gerekli prim ödeme gününe ve sigortalılık durumlarına bakılarak işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır. İşsizlik ödeneği almak için belirlenen bir takım koşulları yerine getiren kimseler Genel Sağlık Sigortası kapmasında sağlık hizmetlerinden de yararlanabilmektedir.

Kıdem tazminatı alma şartları hakkında detayları merak ediyorsanız “2020 Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir? Kıdem tazminatı hesaplama” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

İşsizlik Maaşı İçin Gerekli Olan Durumlar Nelerdir?

İşsizlik maaşı için işçinin taşıması gereken bir takım özellikler vardır. Bu durumda kişi İŞKUR’dan işsizlik ödeneği almak istiyor ise öncelikle işini herhangi bir haklı sebepten dolayı kaybetmiş olmasına bakılmaktadır. İşten çıkarılma konusunda eğer işçi işvereniyle yaptığı işçi sözleşmesi gereğine uymadığı sürece işten çıkarılmış ise bu durumda söz konusu işsizlik ödeneği alamaz. İşten çıkarılma durumunda işçinin kusurlu olmaması şartı aranır. İşsizlik maaşı için kişinin sahip olması gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir;

İşvereni tarafından işten çıkarılmış olmak (kendi kusurlu olmamak) İşten çıkarılmadan önce son 4 aylık prim ödemesinin eksiksiz olması Son 3 yıl için 600 günlük sigorta prim ödemesinin yapılmış olması İşten çıkarıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a işsizlik ödeneği başvurusunda bulunmak

Bu durumları taşıyan kimse İŞKUR’dan işsizlik maaşı alabilmektedir. Söz konusu şartlara uymayan ilgili kişiler başvuru yapsalar dahi işsizlik ödeneği alamazlar. İşsizlik ödenekleri kişinin işten çıkartıldıktan sonraki son üç yılına bakılarak hesaplanır. Bu durumda kişinin hangi süre ile ödenek alacağı şu şekilde belirtilebilir;

600 günlük sigorta prim ödemesi olan kişilere 180 gün 900 günlük sigorta prim ödemesi olan kişilere 240 gün 1080 günlük sigorta prim ödemesi olan kişilere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilir.

İŞKUR kullanıcı kaydı için tıklayın!

NOT: Hemen yukarıda yer alan İŞKUR kullanıcı kaydı sayfasından kaydınızı oluşturduktan sonra bu bağlantı üzerinden işsizlik başvurusu yapabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği İçin Başvurular Nasıl Yapılmaktadır?

İşsizlik maaşı için yapılacak başvuru ilgili kişi tarafından bizzat yapılmalıdır. İşten ayrıldıktan 30 gün içerisinde başvurusunu yapmak zorundadır. Bu süre içerisinde yapılmayan başvurular daha sonra için geçerlilik kazanmamaktadır. Başvuru kişinin kendi tarafından İŞKUR’a yapılmaktadır. Ayrıca İŞKUR internet adresinde de kişi kendi adına işsizlik ödeneği başvurusu yapabilmektedir. İşsizlik ödeneği alacak kişilerin İŞKUR’da iş almaya hazır olarak kayıtları aktif hale getirilmektedir. Bu işsizlik ödeneğini alabilmek için kişinin iş almaya hazır olması durumu söz konusudur. Bu durumda işsizlik için İŞKUR’a yapılacak başvurular ile kişinin iş arayan kaydı da güncellenmektedir. Bu durumda kişi işsiz kaldığı sürede gerekli mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden de yararlanması amaçlanmaktadır. Kişilerin başvuruları internet veya danışmanlık şubelerinden bizzat yapılmaktadır. İlgili kişinin yakınlarından veya vekaletname verdiği kişiler tarafından işsizlik ödeneği başvuruları kabul edilmemektedir.

İŞKUR İşsizlik Ödeneği Başvuru Kılavuzu için TIKLAYIN!

İşsizlik Ödeneği Alanların Yararlanabileceği İmkanlar Nelerdir?

İşsizlik ödeneği alan kişi İŞKUR tarafından yararlanacağı imkanlar şu şekilde sıralanabilir;

Genel Sağlık Sigortasından yararlanmaya devam etme durumu Yeni bir iş bulma konusunda destek Mesleki eğitimler ve meslek edindirme kursları eğitimlerine katılma olanaklarına sahiptiler.

2020 İşsizlik Ödeneği Ne Kadar?

İşsizlik maaşları 2020 yılı için işsiz kalan kişinin 4 aylık sigorta prim ödemelerini esas alarak günlük brüt kazancının %40 olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplama ile aylık asgari ücretin brüt %80’ini geçmeyecek tutarda işsizlik ödeneği sağlanır. Son 4 aylık asgari ücret ile çalışan sigortalı çalışan kişinin aylık ortalaması 2.943 TL’dir. Hesaplanan işsizlik ödeneği 1.177,20 TL’dir. Damga vergisi de bu miktardan düştükten sonra kişi aylık 1.168,27 TL işsizlik ödeneği alır. İşsizlik ödeneği kişinin aylık yatırılan prim tutarına göre değişkenlik gösterebilir.

İşe iade şartları hakkında detayları merak ediyorsanız 2020 İşe İade Şartları Nelerdir? başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

İhbar tazminatı şartları hakkında detayları merak ediyorsanız “2020 İhbar Tazminatı Şartları Nelerdir?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

Diriliş Postası olarak birbirinden farklı konularda bilgi amaçlı sunulan bu içerik serimizde İşsizlik Ödeneği Şartları konusundan bahsettik. Dilerseniz faydalı bilgiler sayfamızı ziyaret ederek farklı konular arasından merak ettiklerinize göz atabilirsiniz. Günün son dakika haberleri ve önemli gelişmeleri için son dakika sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim