Dünyanın dört bir yanında terör, kaos ve darbelerle hükümetleri hedef alan ABD, taktik değişikliğine gittiğini resmen ilan etti. “Güç kullanarak hükümetleri devirdik” itirafında bulunan yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken yeni planı açıkladı: ABD bundan böyle muhalifleri destekleyerek “iktidar değişikliği” yapmaya çalışacak! Şimdi gözler; daha önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı muhalefeti destekleyeceğini açıklayan ABD Başkanı Biden’a cılız tepkiler vermekle yetinen Türkiye muhalefetine çevrildi.

Bu kez milli tavır gösterin

ABD, yeni başkan Joe Biden’la birlikte emperyal müdahale stratejisinde de değişikliğe gidiyor. Yakın döneme kadar Irak örneğinde olduğu gibi enerji kaynaklarına çökmek için sudan bahanelerle “askeri güç” kullanarak ya da askeri işbirlikçilerine darbe yaptırarak iktidar deviren ABD, bundan böyle ateşi maşayla tutacağını açıkladı.

“Asker kullanmak pahalı”

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hedefe konulan ülkelerde “muhalefeti destekleme” yoluyla netice almak istediklerini duyurdu. Hedef aldıkları ülkelere, muhalifleri destekleyerek ‘demokrasi” getirmek istediklerini vurgulayan Blinken, geçmişte kullanılan yöntemler için, “Askeri girişimler iyi niyetli, bu taktikleri geçmişte denedik ama işe yaramadılar” değerlendirmesinde bulundu. Blinken, küresel anlamda demokrasiyi teşvik edeceklerini belirterek, “Ama demokrasiyi, pahalı askeri müdahaleler ya da otoriter rejimleri güç kullanarak devirme girişimleri ile yüceltmeye çalışmayacağız. Bu taktikleri eskiden kullandık. Ancak iyi niyete rağmen başarılı olamadılar. Demokrasinin yüceltilmesine kötü bir nam kattı bunlar ve Amerikan halkına olan güveni zedeledi. Biz işleri farklı yapacağız.” diye konuştu.

“Darbe değil seçim” palavrası

Biden’ın askeri güç yerine diplomasiye öncelik vereceğini anlatan ABD’li bakan, ülkesinin savaşlardan ağır dersler çıkardığını ve Amerikan halkının uzun süren ABD müdahalelerinden yorulduğunu ifade etti.

Blinken’in itirafları akıllara adaylığı sürecinde New York Times’a röportaj veren ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı skandal açıklamayı getirdi. Biden açıklamasında Türkiye’de muhalefeti destekleyerek AK Parti iktidarını değiştireceğini ve en son yapabileceği şeyin ‘Kürtler’ (terör örgütü PKK) hakkında Erdoğan’a ‘taviz vermek’ olacağını söylemişti. Türkiye için “çok endişeliyim” diyen Biden “Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için hâlâ var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile” cümleleriyle bugün Türkiye’deki gizli kapaklı ittifakları tarih eder cümleler kurmuştu.
Bu açıklamalar sonrası muhalefet cılız tepkiler vermekle yetinmişti.

CHP göz kırpmıştı

CHP’lilerin, ABD’de 3 Kasım seçimleri biter bitmez Biden’ı tebrik için sıraya girmesi dikkat çekmişti. CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün, Biden yönetiminden beklentilerinin “Türkiye’de demokrasiye vurgu yapması” olduğunu söylemesi CHP’nin ve başını çektiği ittifakın ABD’ye karşı pozisyonunu ortaya gözler önüne sermişti. Şimdi gözler Biden’in Dışişleri Bakanı Blinken’in resmen ‘işbirlikçi’ ilan ettiği muhalefete çevrildi.

ABD’nin darbeler galerisi

Son yüzyılda ABD’nin burnunu sokmadığı yer kalmadı. Sadece son 10 yılda dünyada maşa olarak kullandığı FETÖ, PKK benzeri terör örgütleri ya da spekülatörleri eliyle kaos tüccarlığına soyunan darbeye zemin oluşturan ABD, ardından askeri unsurları harekete geçirerek bugüne kadar sayısız ülkede kan döktü. ABD askeri müdahale için doğrudan kendi ordusunu kullanamadığı Türkiye gibi ülkelerin ordularına yerleştirdiği işbirlikçilerini kullanmayı tercih etti. ABD’nin doğrudan ve dolaylı müdahale ettiği ülkeler arasında Honduras, Paraguay, Brezilya, Mısır, Gambiya, Burkina Faso ve Venezuela, Libya ve Irak gibi ülkeler bulunuyor.

Editör: TE Bilisim