BURAK BATTAL / Mülakat

Gündemdeki konularla ilgili Diriliş Postası’na konuşan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, HDP’nin kapatılması yönünde toplumda ciddi bir talep olduğunu belirtti. Daşdemir, “Toplumun yüzde 66’sının HDP’nin kapatılması yönünde isteği var. HDP’ye oy veren seç-men içerisinde bile yüzde 7,2’lik bir kesim HDP’nin kapatılması yönünde görüş bildirdi” dedi.

CUMHURBAŞKANI ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’nde açıkladığı 2023 manifestosunu nasıl buldunuz?

Konuşma oldukça kapsamlı ve dikkat çekiciydi. Yeni anayasa konusu en fazla vurgu yapılan konu oldu. Diğer taraftan AK Parti’nin geçmiş icraatlarından başlayarak bir gelecek vizyonu oluşturan kapsamlı bir perspektif sunuldu. En önemli hususlardan biri de Cumhur İttifakı’nın devam edeceğinin açıklanması oldu. Salonda yer alan pankartların bazılarında da Cumhur İttifakına vurgu vardı. Kongrede dikkat çeken bir diğer husus da, MKYK üye sayısının 50’den 75’e çıkarılması oldu. Sayın Cumhurbaşkanı seçime ve 2023’e yönelik bir vizyon belgesi ortaya koydu. En dikkat çekici başlıklar, yeni anayasa, Türkiye’nin kalkınması ile ilgili başlıklar, Doğu Akdeniz gibi oldukça önemli konuların ele alınması ve Türkiye’nin dış politikada sergilediği kararlı duruşun devamı yönündeki mesajlar oldu.

OPERASYONLAR 15 TEMMUZ’UN DEVAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye üzerinde oynanan kur oyunlarına dikkat çekti. Türkiye üzerindeki ekonomik operasyonlar ile ilgili siz neler söylersiniz?

Bu eskiden beri olan bir hadise. 28 Şubatçılar, o süreç için 1000 yıl sürecek demişlerdi. 28 Şubat zihniyeti bugün yenilmiş sayılıyor fakat durum böyle değil, onlar yerlerini birçok alanda koruyorlar. Yine 15 Temmuz süreci bitmiş değil, artıçıları devam ediyor. Bu operasyonlar finansal açıdan 15 Temmuz’un devamdır. Hedef yine Erdoğan’dır, hedef yine Türkiye’dir, milli iradedir. Erdoğan’sız bir Türkiye onlar için daha kolay lokma görülüyor ve o nedenle Cumhurbaşkanını hedef alıyorlar. Geçmişten bu yana bizi dolara endeksleyen yaklaşım, bizi ekonomik noktada krize sokuyor. Üretime odaklansak, hedef ortaya koysak tüm bunların yıkıcı etkisi olmaz.

Toplum yeni anayasa istiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongre konuşmasında dikkat çeken hususlardan biri de yeni anayasa vurgusu oldu. Bir araştırmacı olarak toplumu yakından takip ediyorsunuz. Türk toplumunun yeni anayasada beklentileri neler?

Yeni anayasa ile ilgili yaptığımız son araştırmada, toplumun yüzde 46’sı yeni anayasa istiyor, yüzde 35’lük bir kesimin yeni anayasa beklentisi yok. Diğerlerinin bu konuda bir fikri yok. Daha önce yaptığımız araştırmalarda da toplumun büyük kesiminin yeni anayasa beklentisi olduğunu görmüştük. Türkiye’de toplumun yeniye dair beklentisi her dönemde olmuştur. Ancak yeni anayasanın kabulü için mecliste aritmetik olarak belli bir çoğunluğun sağlanması ya da halka bunun referandum yoluyla sorulması gerekiyor. Teknik sebepler anayasanın önünde engel fakat bu iradeyi ortaya koyup Türkiye’yi 80 Anayasası olarak bilinen darbeci anayasanın ruhunu ortadan kaldıracak ülkenin hedefleri doğrultusunda hazırlanmış yeni bir anasaya ihtiyacı karşımızda duruyor.

Refah ve HDP aynı değil

HDP’ye açılan kapatılma davasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Toplumun davaya bakışı nasıl?

HDP’nin teröristlere destek veren, propaganda yapan bir parti olduğunu biliyoruz. Suçun 3-5 kişiye yüklenemeyeceği kadar parti yönetiminin geneline yayılmış bir durum söz konusu. Bazıları Refah Partisi ile HDP’nin kapatılmasını karşılaştırarak parti kapatmalarının doğru olmadığını söylüyorlar. Refah Partisi ne zaman eline silah almış, ne zaman herhangi bir terör örgütüne destek vermiş. İki davanın karşılaştırılması son derece yanlış. Bunu söyleyenler ciddi bir yanılgı içindeler. Anayasa Mahkemesi davada üzeri-ne düşeni yapmalı.

SEÇMEN PARTİNİN TUTUMUNDAN RAHATSIZLIK DUYUYOR

HDP’nin kapatılmasına ilişkin toplumun yüzde 66’sının kapatılması yönünde isteği var. Partiler bazında bakacak olursak AK Parti seçmeninin yüzde 78’i, CHP seçmeninin yüzde 52’si MHP seçmeninin yüzde 82’si İYİ Parti seçmenin yüzde 72’si HDP’nin kapatılmasını istiyor. Dikkat çekici bir sonuç var HDP’ye oy veren seçmen içerisin-de bile yüzde 7,2’lik bir kesim HDP’nin kapatılması yönünde görüş bildirdi. HDP seçmeni içerisinde de özellikle 2015’teki hendek eylemlerinden bugüne kadar ki HDP tutumundan ciddi anlamda rahatsızlık duyuyorlar. 2007’den beri yaptığımız anketlerde HDP seçmeninin yüzde25’i yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim