Patent başvurusu yapılırken önce bulunan buluşun paten uzman vekili tarafında onaylanması gerekmektedir. Patent vekili buluşu araştırmaya alır ve keşfedilen buluşun ayrıntılı bir şekilde belgelerini inceler. Daha sonra buluşla ilgili patent tarifnamesi yazarak buluş sahibine verilir. Buluş sahibi gerekli gördüğü yerlerde düzeltme yaparak patent vekiline geri yollanır. Bu şekilde patent tarifnamesi alınmış olur.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent tarifnamesi alınan buluşun başvuru ücreti bankaya yatırılır. Gerekli dilekçeler ve evraklar tamamlanarak Türk Patent Enstitüsüne verilir. Enstitü buluş sahibine başvuru numarası ve şeklinin doğruluğunu onaylamak için bir yazı gönderir. Araştırma sürecinin gerçekleşebilmesi için araştırma talebinde bulunması ve araştırma ücretinin yatırılması gerekir. Gerekli ücret ve talep gerçekleştiği zaman yazının gönderildiği tarihten itibaren 15 aylık araştırma süreci başlar. Araştırma sonucunu Türk Patent Enstitüsü buluş sahibine sonucu gönderir. Gönderilen sonuç olumlu ya da içerisinde olumsuzluk barındırıyor ama bu olumsuzluklar düzeltilebilecek şeyler ise 1. İnceleme talebi oluşturularak ücreti ödenir. Türk Patent Enstitüsü tarafından 1. İnceleme rapor sonucu olumlu olarak sonuçlandıysa Tescil Belgesi Düzenleme ücreti ödenerek patent başvurusu sonuçlanır ve patent alınmış olur.

1.inceleme talebi sonucu olumsuz sonuçlanırsa patent vekili tarafından verilen cevapla Türk Patent Enstitüsüne yollanır. 2. İnceleme sürecinden geçer ve sonuç olumlu sonuçlanırsa tescil düzenleme belgesi ücreti ödenerek patent alınır. Ama bu inceleme raporu da olumsuz sonuçlanırsa yine bir cevap yazılarak Türk Patent Enstitüsüne gönderilir. Bu raporunda olumsuz olması sonucunda patent alınamamaktadır.

Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesi üzerinden elektronik başvuru işlemi de yapılabilmektedir. Uygulamaya epats.turkpatent.gov.tr adresinden ya da site üzerinden ulaşılabilir.

EPATS’daki işlemler e- devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sisteme e-devlet üzerinden girip çıkan “Benim Sayfam” sayfasından başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Gerekli yerler doldurulur. İstenen belgeler PDF şeklinde sisteme girilmelidir. Bütün alanlar doldurulup gerekli belgeler yüklendikten sonra işlemlerin tamamlanması halinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından bilgilendirme mesajı gelecektir. Başvurunun onaylanması durumunda patent alma işlemi gerçekleşmiş olur.

Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Patent başvurusu yapmak için lazım olan belgeler Türk Patent Kurumu tarafından şu şekilde belirtilmiştir:

  • Başvuru formu
  • Başvuru ücreti dekontu
  • Buluşu anlatan yazı
  • Buluşun fotoğrafları
  • Türk Patent Tarifnamesi
  • Vekaletname

Patent Başvurusu Nerelerden Yapılır?

Patent başvurusunun yapılacağı tek bir yer bulunmaktadır. Orası da Türk Patent ve Marka Kurumu diğer bir adıyla Türk Patent Enstitüsüdür.

Buluş hangi düzeyde geçerliliğe ulaşılsın isteniyorsa o düzeyene yönelik patent başvurusu yapmak için de kurumun kendi içinde “kabul ofisi” adı altında uluslararası işlemler için de hizmet sunmaktadır.

Patent Almak Ne Kadar Sürer?

Patent alma süresi ortalama olarak 6-8 ay sürmektedir. Bunların 3-4 ayı araştırma için, 2 ayı itirazlar için sürer. Bu süre itiraz olduğu zaman uzayabilmektedir. Patent alma işi 1 seneye kadar çıkabilir.

Paten Başvuru Ücretleri Ne Kadardır?

Patent başvurusu yaparken her bir işlem için ücret ödenmesi gerekir. Bu ücretlerin bedelleri şu şekildedir:

  • Eğer patent başvurusu kuruma gidilerek yapılıyorsa başvuru ücreti 55 TL’dir. Marka tescili ücreti 443,14 TL, coğrafi işaret başvuru ücreti 19,75 TL, geleneksek ürün başvuru ücreti 19,75 TL’dir.
  • Başvuru e-devlet üzerinden gerçekleştiriliyorsa, patent ve faydalı model başvuru ücreti 7,03 TL, marka tescil ücreti 231,27 TL, coğrafi işaret başvuru ücreti 2,80 TL, geleneksel ürün başvuru ücreti 2,80 TL, tasarım tescil başvuru ücreti 40,85 TL olarak belirlenmiştir.

Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Patent sorgulama yapmak için, Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesi üzerinden patent araştırma sayfasında dosya takip seçeneğine tıklayıp gerekli bilgiler doldurup yapılabilmektedir. Patent alma sürecinizin hangi aşamada olduğunu bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim