Mihver Devletler hangileridir? Mihver devletler ve müttefik devletler kimlerdir? Soruları vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Dünya üzerinde yer alan ülkelerin en güçlü devletleri arasında ve küresel savaş olarak nitelendirilen II. Dünya Savaşı, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup, dünya milletlerinin çoğunun yer aldığı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir askeri çatışmadır. Peki savaş meydanında ve arka planda yer alan Mihver Devletler hangileridir? Ve Mihver devletler ve müttefik devletler kimlerdir? İşte tüm detaylar haberimizde…

MİHVER DEVLETLER HANGİLERİDİR?

2. Dünya Savaşı sırasında muharip devletler iki önemli ittifakın birer tarafı olarak savaştı: Mihver Devletleri ve Müttefik Devletler. Mihver ittifakının üç büyük ortağı Almanya, İtalya ve Japonya’ydı. Mihver devletlerinin iki ortak menfaati vardı:

  • Bölgesel genişleme, askerî zafere dayalı imparatorluklar kurma ve I. Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzeni yıkma,
  • Sovyet komünizmini yok etme ya da etkisizleştirme.

MİHVER DEVLETLER VE MÜTTEFİK DEVLETLER KİMLERDİR?

Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD ve Fransa; Müttefik Devletler olarak, Almanya, İtalya ve Japonya; Mihver Devletler olarak katılmıştır. 100 milyondan fazla askeri personelin dâhil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır.

Savaşın önemli katılımcıları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askeri kaynak farklılığı gözetmeksizin, bu savaş için kullanmıştır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve Yahudi Soykırımı gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en kanlı savaştır. Savaş boyunca 40-50 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

Editör: TE Bilisim