Çiftçi BAĞKUR’u emeklilik şartları arasında en önemli olanı, BAĞKUR prim ödemelerinde herhangi bir eksiğin bulunmamasıdır. Tüm prim ödemelerinin eksiksiz olarak gerçekleştirilmiş olması ile birlikte, emekliliği söz konusu olan çiftçinin taşıması gereken çiftçi BAĞKUR’u şartları ise şöyledir:

  • En az 15 yıl süre ile sigorta kaydına sahip olmak
  • Sigorta başlangıç süresine göre belirlenen emeklilik sınırına ulaşmış olmak
  • Emeklilik durumuna göre gerekli olan 5400 günlük prim ödeme süresini doldurmuş olmak
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak verilecek olan formu eksiksiz olarak doldurmak

Bu şartların sağlanması durumunda çiftçi emekliliği başlatılmış olur. Ayrıca sigorta prim ödemelerinde eksik bulunan çiftçiler, eğer maddi durumları elverirse toplu ödeme gerçekleştirerek primlerini ödeyebilirler. Fakat primleri zamanında ödemiş olarak başvuru yapmak en doğrusudur.

2021 Çiftçi BAĞKUR’u Primi Ne Kadardır?

Tarım BAĞKUR’u primi seneden seneye değişiklik gösterebilir. Bu değişken prim meblağları ülke ekonomisindeki genel duruma göre belirlenir. Sıklıkla zam yapılan primler, söz konusu prim ödemesini gerçekleştirecek olan vatandaşın kazanç alt limitine ve kazanç üst limitine göre belirlenmektedir. Ayrıca 4 / b sigortalılarının ödemekle mükellef olduğu sigorta primleri; tarım BAĞKUR’u sigortalılarının ödemesi gerekenlerden ayrıdır. Yani resmî statüye göre vatandaşlar farklı aralıklarda ödeme gerçekleştirir.

Çiftçi emeklilik primi 2021 yılında, 1 aylık kazanç alt limitine göre ödenebilecek olan en düşük miktarda 1.151.96 TL’dir. Kazanç üst sınırına göre ödenebilecek olan en fazla prim meblağı ise 8.639.66 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca çiftçi BAĞKUR’u kapsamında sigorta primi ödeyecek olan vatandaşların 5 puanlık indiriminden yar

arlanması halinde, prim meblağı 1.151.96 – 8.639.66 TL aralığından 985 – 7.387.54 TL aralığına düşebilir.

Çiftçi BAĞKUR’u Nasıl Yapılır?

Çiftçiler için BAĞKUR başvurusu sadece, sigorta kaydı 1 Ekim 2008 tarihinden önce gerçekleşmiş olanlar için şarttır. Belirtilen tarihten itibaren, sigorta kaydı yaptırmış olanların BAĞKUR tescili otomatik olarak gerçekleşmiştir. İlgili tarihten önce sigorta kaydı gerçekleştirmiş olanlar ise gerekli evrakları hazırlayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak durumundadır. Çiftçi BAĞKUR başvurusu için gerekli belgeler ise çiftçilik belgesi ve başvuru sahibinin kimlik kartıdır. Ayrıca prosedür gereği kurumun talep edebileceği dilekçe, form ve benzeri evrakları da yürürlükte olan esaslara uygun olarak hazırlamak ve teslim etmek gerekir.

2021 Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır?

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde tescili bulunmayanlar; yani sigorta girişi 1 Ekim 2008 tarihinin öncesine tekabül edenler söz konusu başvuru için çiftçi belgesi almalıdır. Çünkü çiftçi BAĞKUR’u şartları arasında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olma durumu mevcuttur. Başvuru için gerekenler hakkında detaylı bilgi için Tarım Müdürlüklerine başvurmak gerekir. Çünkü başvuruları kabul edecek olan devlet daireleri bunlardır. Ayrıca E – Devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkündür. Bunun için kullanılması gereken bağlantı şöyledir: https://www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252 

Bağlantı kullanılarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmî sitesine ulaşmak mümkündür. Daha sonra aynı kurumun web sitesi üzerinden başvuru durumu takip edilebilir.

Tarım BAĞKUR’u Nasıl İptal Edilir?

Çiftçi BAĞKUR’u şartları sağlandıktan sonra bazı durumların gerçekleşmesi, bu statünün iptaline yol açar. Örneğin bu şartlar arasında yer alan, herhangi bir ziraat odasına tabi olma şartı ortadan kalkarsa BAĞKUR sonlanır. Ayrıca bir çiftçinin esnaf sigortası kapsamına girmesi durumunda da statü son bulur. Kendi rızası ile tarım BAĞKUR’u iptal etme işleminde bulunmak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak zorundadır.

 

Editör: TE Bilisim