Ebru Okanlar / Röportaj

Salgında bu zamana kadar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin katkısı ne oldu?

Geçen yıl pandeminin ilan edildiği mart ayından bu yana Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesi salgınla mücadelede en ön safhada yer alan hastanelerden biri oldu. Hatta ülkemizdeki üniversite hastaneleri içerisinde en çok Kovid hastası muayene eden ve yatıran hastanedir. Doktorundan temizlik görevlisine kadar tüm personellerimiz canını dişine takarak ön saflarda çalışmışlardır ve çalışmaya devam etmektedirler. Cerrahpaşa hastanesi şimdiye kadar 4000’e yakın covid hastasını yatırarak tedavi etmiştir. Yoğun bakımlarımızda yatan kovid hasta sayısı 700’dür. Şu an da Cerrahpaşa Hastanesi hem covid olan hem de covid olmayan hastalarla fule yakın kapasitede hizmet vermektedir.

Diğer sağlık alanlarına muhtaç hastalar, hastane ile ne zaman buluşacaklar?

Salgının ilk zamanlarında Bakanlığımızın da önerisi ile poliklinik sayılarını kısıtlayıp acil ve kanser vakaları hariç diğer ameliyatları ertelemiştik ama şu anda hem covid hastalarına hem de diğer hastalara hizmet vermeye devam ediyoruz. Herhangi bir kısıtlamamamız yoktur. Günlük poliklinik sayılarımız pandemi öncesi sayılarına yakındır. Vatandaşlarımız da pandemi korkusuyla sağlık sorunlarını 1. ve 2. dalga döneminde ötelemişlerdi. Artık ötelenen sağlık sorunları biriktiğinden dolayı bunları azaltmak için vatandaşımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.

Salgın konusunda bir öngörünüz var mı? Ne zaman biter, ya da bitme düzeyine gelir?

2020 senesindeki röportajımızda 2021 Haziran’dan itibaren rahatlayacağımızı söylemiştik tabii bu rahatlama salgının bitmesi değil de azalmasını ifade ediyordu. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi toplumun %70ini aşılamadan kısmi bir rahatlamaya kavuşamayacağız o yüzden aşı çok önemli şu anda bu pandemiden bizi kurtaracak tek silahımız aşılar. Lütfen aşı karşıtı olmayın. Sırası gelen hangi aşı olursa olsun, hangisini bulabiliyorsa yaptırsın. Çünkü veriler bize gösteriyor ki iki doz aşı olanların tekrar enfekte olma olasılığı çok düşük ve tekrar Covide yakalandıkları zaman da daha hafif geçiriyorlar. Geçen haftalarda Sağlık Bakanımız ülkemizde aşı olanların sadece 2500’ünün tekrar Kovid’e yakalandığını bildirmişti. Bu açıdan aşı olmamız kaçınılmazdır.

Tam kapanmayı yorumlayabilir misiniz? Salgına ne kadar katkısı olabilir?

Kovid virüsünün kapalı ortamlarda, havasız mekanlarda ve sosyalleşmeyle daha hızlı yayıldığını biliyoruz. Bu nedenle tam kapanma çok önemlidir. Tam kapanma ile sosyalleşmeyi, insanların gereksiz yere dışarı çıkmasını, kalabalıklara girmesini azaltmayı planlıyoruz. Çünkü 2 hafta kadar önce günlük vaka sayısı 62 binlere tırmanmıştı. Şu anda günlük vaka sayısı 35-40 binlerde seyrediyor. Bizim acilen günlük vaka sayılarını 5.000’in altına indirmemiz lazım bu açıdan kurallara riayet etmeliyiz.

Salgın süresince organ bağışı azalmış? Cerrahpaşa’da durum böyle midir?

 Ülkemizde çok sayıda organ bekleyen hastalar mevcut; bunlar böbrek, karaciğer ve kalp nakli için bir organ haberi bekleyen vatandaşlarımız. Maalesef ki pandemi süresince hem organ nakli ameliyatları hem de organ bağışı azaldı. Ama organ bağışı bulamadığı için sürekli diyalize gidip gelmek zorunda kalan hastalar mevcut. Halkımızdan ricamız organ bağışı kampanyalarına katılmaları ve organlarını bağışlamalarıdır.

Aşılamada son durum nedir?

An itibariyle ülkemizde 9 milyon kişi iki doz, 4.7 milyon kişi de tek doz aşısını vurdurmuş durumdadır. Cerrahpaşa hastanemizde de aşılama devam ediyor. Bizde Sinovac Çin aşısı mevcut. Bakanlığımız Pfizer/Biontec aşısını üniversite hastanelerine vermiyor. Aşının soğuk zincir ve depolanmasında sıkıntı yaşanmasını istemiyorlar. Fakat bizim hastanemizin teknik alt yapısı yeterli ve müsait. Eğer teknolojik alt yapısı müsait üniversite hastanelerine de Pfizer/Biontec aşısı verilirse, bu aşıyı da hastalarımıza uygulayacağız. Sırası gelen aşı için randevusunu alsın.

Editör: TE Bilisim