Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmalarında gelinen son durumu anlattı.

Yeni Şafak’ın haberine göre, birden fazla yerli aşının yıl sonuna doğru kullanıma geçeceğini belirten Bakan Koca, ikinci dozdan 6 ay sonra tavsiye edilen ve "üçüncü doz" olarak ifade edilen hatırlatma dozunun yerli aşı ile yapılabileceğini kaydetti.

TÜRKİYE NÜFUSUNUN 3 KATI ŞİPARİŞ

Dışarıdan aşı tedarikiyle ilgili soruları da cevaplayan Sağlık Bakanı, Türkiye'nin nüfusunun 3 katı kadar aşı sipariş edildiğini söyledi.

Koca, "100 milyonu Çin, 50 milyonu Sputnik. Sputnik’in tedarik planı birkaç hafta içerisinde netleşmiş olacak. Ayrıca 90 milyonu da BioNTtech olmak üzere toplam 240 milyon. Yani nüfusumuzun 3 katı kadar doz ile ilgili yapılmış sözleşmelerimiz var" dedi.

“SİNOVAC SONUÇLARI 2-3 HAFTA SONRA”

Çin'in Sinovac aşısının etkinliğinin bağımsız kuruluşlar tarafından yüzde 83 buçuk olarak ölçüldüğünü vurgulayan Bakan Koca, "Biz de 2-3 hafta içinde, milyonlarca vatandaşımıza uyguladığımız aşının sonuçlarını açıklamış olacağız" diye konuştu.

YERLİ AŞIDA SON DURUM NE?

Yerli aşı çalışmalarına da değinen Koca şu ifadeleri kullandı: Yerli aşıda Erciyes Üniversitesi’nin inaktif aşısında Faz-2 çalışmaları sırasında gönüllülerin aşılanma aşaması bitti. Faz-2 değerlendirmeleri yapılıyor. Faz-3 aşamasına geçmek üzere. Zannediyorum bir iki hafta içerisinde Faz-3’e geçilmiş olur. Beklendiği gibi olursa, Faz-3 aşamasından sonra üretim ile birlikte eylül-ekim ayında kullanıma geçeceğimizi düşünüyoruz.

Bunun dışında bir tanesi Ankara Şehir Hastanesi’nde olmak üzere Faz-1 safhasında olan iki tane inaktif aşımız var. Virüs benzeri parçacık temelli aşının ise Onkoloji Hastanemizde Faz-1 aşaması devam ediyor. Gönüllülerin ilk aşıları yapıldı. İkinci aşıları önümüzdeki günlerde yapılmış olacak. Bunlarla beraber, önemsediğimiz toplam 7 aşı projesi var. Ankara Üniversitesi’nin üzerinde çalıştığı adenovirüs temelli aşı da önümüzdeki bir iki hafta içinde Faz-1 çalışmasına başlayacak.

Editör: TE Bilisim