Torum bakma maaşı alabilmek için Çalışma İş Kurumu’nun il müdürlüklerine başvurmak mümkündür. Fakat her durumda başvurular kabul edilmez. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2017 yılından bu yana devam ettirdiği bu projeden faydalanabilmek için çeşitli şartları sağlamak gerekir. Torun bakma maaşı için sahip olunması gereken şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Bir çocuğa bakabilecek kadar sağlıklı olunduğunu rapor ile belgelemek.
  • Büyükanne olarak, torun ile aynı evde ikamet etmek.
  • Bakımı üstlenilen çocuğun resmî nikahlı bir evlilikten doğmuş olması.
  • Çocuğun annesinin, doğumdan önceki en az 1 sene boyunca sigortalı olarak çalışmış olması.
  • Çocuğun annesinin halihazırda sigortalı olarak çalışıyor olması.

Toruna Bakma Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar 2021

Torun bakma maaşı için gereken belgeler büyükanne, bakımı üstlenilecek olan torun ve torunun annesine dairdir. Bu belgeler arasında en önemli olanı, büyükannenin fiziksel ya da psikolojik bir sağlık hastalığının olmadığını gösteren sağlık raporudur. Bununla birlikte, toruna bakma maaşı başvurusu için hazırlanması gereken evraklar şöyledir:

  • Çocuğa ait kimlik belgesi ya da doğum belgesi
  • Anneye ait SGK hizmet dökümü çıktısı
  • Anneye ait ticari sicil kaydı
  • Büyükannenin kimlik belgesi
  • Tam teşekkülü bir hastaneden alınmış olan, büyükannenin sağlık durumuna dair onaylı rapor

Bu belgeler arasından, anneye ait olan SGK hizmet dökümünün ve ticari sicil kaydının neden istendiği merak edilebilir. Bu resmî belgeler, söz konusu maaşın büyükanneye bağlanabilmesi için sağlanması gereken şartlara dairdir. Çünkü annesi sigortalı olarak çalışmayan çocukların bakımı için devletten maaş alınamaz.

Torun Bakım Parası Başvuru Formu Nereden Alınır?

İnternet üzerinde torun bakım maaşı başvuru formu adı ile yayımlanmış resmî bir evrak mevcut değildir. Bu konuda yapılacak olan tüm başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Çalışma İş Kurumu il müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirilir. Doldurulması gerekecek olan formlar ise orada vatandaşlara sunulur. Ayrıca torun bakım parası almak için gerekli evraklar, başvuru yapılan kurumun taleplerine göre bazı değişiklikler gösterebilir.

Anneannelere ve Babaannelere Torun Bakma Parası Ne Kadardır?

Anneanneler için torun bakma parası 2021 yılında 425 TL’dir. Bu, aylık bir ücret olmakla beraber bazı durumlarda kesintiye uğraması mümkün olan bir ücrettir. Aynı şekilde babaanneler de 425 TL torun bakma maaşı alabilirler. Fakat büyükbabalar için böyle bir proje söz konusu değildir. Yani torununa bakarak aylık maaş almak isteyen dedeler ne yazık ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın proje kapsamında yer almaz.

Torun Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

“Torununa bakana ne kadar maaş verilecek?” sorusu kadar, ilgili maaşın hangi durumlarda kesilebilecek olduğu da önemlidir. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bazı hallerde bu maaşı acilen keser. Söz konusu haller ise şöyledir:

  • Büyükannesinin maaşlı olarak bakıyor olduğu çocuğun vefat etmesi.
  • Maaşlı olarak torununa bakıyor olan büyükannenin vefat etmesi.
  • Çocuğuna, büyükannesi tarafından bakılıyor olan annenin sigorta ile çalıştığı işyerinden ayrılması.

Bu durumlardan herhangi birinin meydana gelmesi ile 425 TL’lik torun bakma maaşı bakanlık tarafından kesilir. Örneğin kendisine bakılıyor olan çocuğun annesi işten çıkmış ve tekrar bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlamışsa, büyükannenin yeniden torun maaşı için başvuru yapabilmesi mümkündür. Fakat sahte evrak ile başvuru gibi durumlar kesinlikle yasadışıdır. Bu durumda failler cezai yaptırımlar ile yüzleşir.  

Editör: TE Bilisim