Belarus makamları, 23 Mayıs’ta Atina'dan Vilnius'a uçan Ryanair uçağını savaş uçakları ile Minsk'e acil iniş̧ yapmaya zorladı. Belarus makamları “Bomba ihbarı” yapıldığını öne sürse de asıl hedefin uçakta bulunan, Belerus’ta yaşanan insan hakları ihlallerini, gösterileri ve halkın sesini dünyaya duyuran gazeteci Roman Protasevich'i tutuklamak olduğu bildirildi.

“SEÇİM HİLELİ” TARTIŞMASI

Yasadışı bir şekilde tutuklanan gazeteci Protasevich, yaptığı yayınlarla Belarus Devlet Başkanı, Lukaşenko’yu neredeyse yerinden edecekti. Geçen yıl Belarus’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında yaşananlar tüm dünya tarafından dikkatle takip edildi. Belarus muhalefeti, seçimi Svetlana Tihanovskaya’nın kazandığını öne sürdü ama Belarus Seçim komitesi, 27 senedir ülkeyi yöneten Lukaşhenko’yu Cumhurbaşkanı ilan etti. Seçimin ardından sokağa dökülen halk, seçimlerin hileli olduğunu öne sürdü.

BELARUS SOKAĞININ SESİ OLDU

Tutuklanan gazeteci Protasevich, tek bir muhalif veya bağımsız medya organının olmadığı Belarus’ta kurduğu Nexta isimli Telegram kanalı ile Belarus sokağının sesini dünyaya duyurdu. Yaptığı yayınlarla, 27 yıldır ülkeyi yöneten Lukeşenko’nın otoritesini sorgulanır hale getiren, Protasevich hakkında Kasım 2020’de soruşturma başlatıldı. Halkı isyana teşvik ve ayaklanmakla suçlanan Protasevich’i tutuklamak için Ryanair uçağını zorla indirmesi Avrupa’da krize sebep oldu. Birçok Avrupalı lider, Lukaşenko’ya yaptırım uygulanmasını istedi.

LUKAŞENKO’YA TEPKİ BÜYÜK

Birçok Avrupa ülkesi Belarus’a uçak seferlerini durdurdu ve Belarus uçaklarına hava sahasını kapattı. Buna ek olarak Buna ek olarak başta Letonya, Litvanya, ve Polonya; Belarus diplomatlarını sınır dışı etti. Aynı ülkeler Belarus TIR’larının sınırlarda bekletmeye başladı. Söz konusu uygulamaların Belarus ekonomisine darbe vuracağı belirtilse de ABD ve Avrupa Birliği’nin alacağı yaptırım kararlarının daha büyük bir yıkıma sebep olacağı düşünülüyor. Öte yandan 3 gün önce Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir araya gelen Lukaşenko, daha önce dünyada benzer olayların yaşandığını söyleyerek hadisenin normal bir operasyon olduğunu belirterek kendini savunma yolunu seçti.

Editör: TE Bilisim