Türkiye ekonomisi için stratejik önemde bulunan mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, 2021’in ilk beş ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28 büyüdü ve 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın 1,6 milyar dolarlık bölümünü mobilya ihracatının oluşturduğunun altını çizen İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç; en çok talep gören mobilya çeşitlerinin çocuk mobilyaları, yemek ve oturma odası mobilyaları ve yatak haline getirilebilen mobilyalar olduğunu belirtti. Ayrıca Güleç, mobilya ihracatında lider ilk beş ülkenin Almanya, ABD, Fransa, İsrail ve Irak olduğunu açıkladı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü 2021 yılının ilk beş ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik bir artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu rakamdan mobilya sektörünün aldığı pay ise 1,6 milyar dolar oldu. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mayıs ayında ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün 504 milyon, mobilyanın ise 295 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti.

Diğer sektörlere örnek niteliğinde bir girişim

Sektör olarak her yıl dünya piyasalarında daha çok varlık gösterdiklerini ifade eden İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ihracat rakamları içinde mobilya sektörünün daha büyük paya sahip olmasına dikkat çekerek yapılacak hamlelerle mobilya ihracatının arttırılabileceğini ifade etti. Mobilya ihracatında lider ülkelerin sırasıyla Irak, İsrail, İngiltere, ABD ve Almanya olduğunu belirten Güleç, Avrupa ve Amerika pazarının Türk mobilya sektörü açısından büyümeye elverişli durumda olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Avrupa’ya yakın olduğu için lojistik açısından avantajlı durumda olduğuna değinen Güleç, ABD’ye yapılan ihracatı arttırmak için lojistik merkezine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bu konuda Türk yetkili makamları nezdinde gerekli girişimleri başlattıklarını ifade eden Güleç, “ABD dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı… ABD’ye ihracatımızı arttırabiliriz. Lojistik merkezine ihtiyacımız var. Araştırma yaptık ve ABD’nin Kaliforniya  eyaletinde Yurtdışı Lojistik Merkezi kurulmasının bizim için iyi olacağına karar verdik. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığımıza başvurumuzu yaptık. ABD Yurtdışı Lojistik Merkezi ihracatçı sektörlerimiz için ilk olacak. Belki de diğer sektörlere örnek de olacağız.” dedi.

Türk mobilyasına tanıtım desteği şart

Türk mobilya sektörünün dünya ihracat sıralamasında 5. sırada olduğunu belirten Güleç, “Türk mobilya sektörünün dünya piyasalarındaki algısına ilişkin çalışmalar bize Türk mobilyasının bilindiğini ancak güçlü bir algısının olmadığını, yani bu piyasanın olmazsa olmazı gibi algılanmadığını gösterdi. Bu da tanıtım çalışmalarına ağırlık vermemizi işaret ediyor.  2021 yılında gerek sanal ticaret heyetleri gerek yeni pazar araştırmaları, fuarlar ve gerekse mevcut pazarlarını koruma stratejisiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Pandeminin tüm sektörleri yeniden şekillendirdiğini söyleyen Güleç, “Pandemi sonrası dünya fark olacak. Mobilya, kağıt ve orman ürünlerine olan talep ve satış şekli de değişecek. Öngörümüz bu yönde. Sektörümüzü pandemi sonrasına hazırlamaya çalışıyoruz. Yeniliklere hızlı adapte olan bir sektörüz. Bunu da başaracağımızdan eminim” dedi.

Editör: TE Bilisim