Sümeyye Aksu / Özel Haber 

Koronavirüs salgınının dünyayı etkisi altına almasının ardından gündeme gelen bulaşıcı hastalıklar endişe uyandırıyor. Hindistan’da kısa sürede 12 binden fazla kişide görülen ve 200’den fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kara mantar hastalığı, Hindistan’ın ardından Mısır’da Irak’ta ve Meksika’da da görüldü. Ülkede kaç vaka görüldüğü bilgisi paylaşılmadı ancak Mısırlı uzmanlar sayının şuan için oldukça az olduğunu belirtti. Hastalığın başka ülkelere de yayılması endişeleri artırdı. Hastalığın ülkelere sıçramasının ardından vatandaşlar Kara Mantar olarak bilinen göz hastalığı (Mukormikoz) nedir, belirtileri nelerdir sorusuna yanıt aramaya başladı.

KÜF MANTARININ NEDEN OLDUĞU ENFEKSIYON

Halk arasında kara mantar veya siyah mantar hastalığı olarak bilinen tıbbi ismiyle ‘Mukormikoz’, kara mantar hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyondur. Kara Mantar bağışıklık sistemindeki sorunlar ve diyabet ile bağlantılı görülüyor. Kovid-19 tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini baskılayan steroid türü bazı ilaçların kullanımındaki artışın bu enfeksiyonun artmasına yol açtığı belirtiliyor.

SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR

Tedirginlik yaratan kara mantar hastalığı solunum yoluyla bulaşabildiği gibi vücuttaki kesik ya da çizik gibi alanlara temasla, mukoz bölgelerden ve gözden vücuda yerleşebiliyor. Diyabet hastalığı, kronik rahatsızlıkları olan ve otoimmün sistemde sorunlar yaşayan kişilerde daha ölümcül olabilen hastalığın, görülme sıklığının nadir olmasına rağmen son derece yüksek bir ilerleme hızına sahip olduğu belirtiliyor. Bu nedenle fırsatçı mantar enfeksiyonları arasında yer alıyor. Kanser tedavisi, diyabet veya steroid kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi zayıfladığında ise bu organizmalar hızla çoğalıp enfeksiyona yol açabiliyor.

BAĞIŞIKLIK SISTEMI ZAYIF KIŞILERI ETKILIYOR

Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen Kara Mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS’li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde yaşamı tehdit edebilir.

BELIRTILERINE DIKKAT!

Mukormikoz hastalarında ortaya çıkan belirtiler arasında, burun etrafındaki deride siyahlaşma veya renk değişmesi, burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada da körlük yer alıyor. Doktorlar hastaların çoğunun görme yetilerini yitirmeye başladıktan sonra geldiğini ve bunun da tedaviyi zorlaştırdığını söylüyor.

Kara mantar hastalığı belirtileri!

- Ateş, 

-Öksürük,

-Yüz ağrısı, 

-Gözde şişme ve göz yuvarlağının dışarı doğru itilmesi, 

- Sinüsler üzerinde kızarıklık, 

-Kanlı öksürük, n Nefes darlığı, 

-Kanlı kusma, 

-Karın ve göğüs ağrısı, 

-Fenalık hissi, şuur bulanıklığı, 

-Uykuya meyil ve genel durumda hızla bozulma.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATMA

Doktorlar mukormikozun, yoğun bakımdaki hastaların hayatını kurtarmak için verilen streoidler tarafından tetiklendiğini düşünüyor.

Bağışıklık sisteminin koronavirüse karşı hararetli mücadelesi, vücuda zarar vermeye başladığında kullanılan steroidler, bazı insanlarda bu mücadele sırasında oluşan akciğer iltihabını önleyebiliyor.

Fakat aynı zamanda bağışıklığı da düşürüyor ve hem diyabet hastalarında hem de şeker sorunu olmayanlarda kandaki şeker seviyesinin yükselmesine yol açabiliyor.

Mukormikoza yol açan şeyin de bağışıklık sistemindeki zayıflama olduğu sanılıyor.

YÜZDE YÜZDE 50 ÖLDÜRÜCÜ BİR HASTALIK

Bu mantarın vücuda girmesi veya teması sonrası kana karışarak tüm vücuda ama özellikle de beyine, akciğerlere, sinüslere, burun içine ve gözlere zarar verir. Erken teşhis ve tedavi edilmediğini yüzde 50 öldürücü bir hastalıktır.

Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor. Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

Editör: TE Bilisim