Ebru Okanlar / RöportajDr. Köse, imkansızı başardı ve hastaneden çıktıktan 5 ay sonra, hep yapmak istediği hayalini gerçekleştirerek dalış brövesi aldı. Aylar süren yoğun solunum fizyoterapileriyle hem derin denizlere hem de çok sevdiği ameliyathanesine kavuşan Dr. Köse, aralık ayında ikinci kez koronavirüs geçirdi. Ama bu sefer hafif atlattı.

“Yoğun bakımdayken altı dakika kalbim durmuş ve tedavilerle 23 gün boyunca uyutulmuşum” diyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Selçuk Köse, koronavirüsü 35 gün süren tedavisinin ardından yendi. Köse, “Benim için gerçekten yeniden doğmak gibi oldu. Yürümeyi öğrendim” dedi.

“Başımdan geçenleri bir hikâye gibi anlatıyorum çünkü o güne dair ben hiçbir şey hatırlamıyorum” ifadelerini kullanan Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Selçuk Köse, “Kovid 19’a yakalanan ilk sağlık çalışanlarından biriyim” dedi. Müzik tutkunu olan Selçuk Köse hayata tekrar dönüşünü Diriliş Postası’na anlattı.

“ŞİKAYETLERİM DEVAM ETTİ”

Kovid-19 yakalanan ilk sağlık çalışanlardan biri olduğunu söyleyen Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Selçuk Köse, “Bundan bir yıl önce Mart ayının ikinci yarısında başlayan halsizlik ve yüksek ateş şikayetlerim oldu. Bir süre evde dinlenmeme rağmen şikayetlerim devam etti. Test sonuçlarım pozitif çıkınca hemen hastaneye yatırıldım. Akciğerlerimde virüsün yoğun tutulumu sonucu uyutularak solunum cihazına bağlanmışım. Bu arada yoğun bakımdayken altı dakika kalbim durmuş ve tedavilerle 23 gün boyunca uyutulmuşum” dedi.

FAVİPİRAVİR’İN UYGULANDIĞI İLK HASTALARDAN 

“Koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Favipiravir’in de ilk uygulandığı hastalardanım” diyen Dr. Köse, “Bu arada yoğun bakımdayken altı dakika kalbim durmuş. Virüs başka organlara tutulunca bakanlık izniyle kök hücre tedavisi uygulanmış” diye konuştu.

ÇİN’DEN İLAÇ GETİRİLDİ  

Dr. Köse, bu süreçte durumunun Sağlık Bakanlığına acil bir şekilde iletildiğini, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktardığını, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile Türkiye’de bulunmayan antiviral ilacın Çin’den getirilerek ilk kez kendisinde uygulandığını söyledi.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ 

Hücrelerinin yenilenmesi için mezenkimal kök hücre tedavisinin uygulandığını açıklayan Dr. Köse, “Bu zamana kadar bilinen bir tedavisi yok ancak uluslararası standartlarda uygulanan tedavilere bizde de uygulanmaya başlanıyor. Kök hücre tedavisi sonucunda ben uyandırılmışım fakat uyandırılmam sonucunda hiç tepki vermemem, konuşmamam, hareket etmemem nedeniyle 4. kür kök hücrenin beyne de uygulanmasına karar verilmiş. Beni tekrar uyutmuşlar. Uyutularak, omurilik sıvasına kök hücre tedavisi yapılmış. Ben ancak ikinci uyandırılmamda iletişim kurmaya başlamışım” ifadelerini kullandı.

Alınan önlemlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Köse, “Bu virüs havada 24 saate yakın bir süre kalabiliyor. Esasen ellerden bulaşıyor. Maske taktığımız kadar ellerimizi de temiz tutmalıyız. Maske, hijyen ve mesafe. Bu hastalık herkeste farklı gösterebiliyor kendini. Bazı vücutta hiçbir bulguya neden olmuyor, bazısında hafif gribal enfeksiyon belirtilerini göstermesine neden oluyor. Bu hastalığı en ağır şekilde yaşayan biri olarak dikkat etmeleri gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

ÇOK SEVDİĞİM İŞİME GERİ DÖNDÜM

İkinci kez hastalığa yakalanan Dr. Köse, akciğer kanseri bir hastasından virüsü kaptım dedi. “PCR testim aslında negatif geldi ama tomografimde yeni tutulum odakları ve kan bulgularında şüpheli sonuçlar görülünce hemen tedaviye başlandı ve üç günde toparlanabildim çünkü hastalıkla nasıl mücadele edeceğimi bildiğim için 10 günlük izalosyandan sonra çok sevdiğim işime geri döndüm” dedi.

Editör: TE Bilisim