Alınan bilgilere göre, ABD’nin en büyük şirketlerinden biri olan JBS, Müslüman çalışanlarına yönelik “kısıtlama, sınırlama, hakaret ve taciz” uygulamalarına sessiz kaldı.

Özellikle 2008 Ramazan ayında, Müslüman personele yönelik, iftar saatinde çeşmeleri kapatarak taciz boyutunu aşan ihlallere imza atan şirket 2010 yılında, ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) tarafından dava edildi.

SALDIRILARA GÖZ YUMULDU

Şirketin, “kendisi için çalışan Müslüman işçileri, Müslüman ve koyu tenli oldukları için abdest ve namaz molalarından mahrum bırakarak ve daha ağır disiplin cezaları vererek ayrımcılık yaptığını” belirten EEOC, şirket yetkililerinin diğer çalışanların siyahi ve Somalili çalışanlara et veya kemik fırlattığı, onlara saldırgan isimler takılmasına göz yumduğunu belirtti.

ÇALIŞAN HAKLARI KORUNACAK

Yaklaşık 10 yıldır devam eden yasal süreç şirketin uzlaşmayı kabul etmesiyle sonlandı. Uzlaşma kararına göre, şirket 300 çalışan için 5,5 milyon dolar ödemeyi kabul ederken, personelin sessiz ve temiz bir ortamda ibadet etmelerini, temizlik ve güvenlik konusunda şartların daha da iyileştirilmesi konusunda da adım atmak zorunda.

Editör: TE Bilisim