Sabri İşbilen / Özel Haber - Diriliş Postası, Marmara Denizi’ni felakete sürükleyen ihmalin ayrıntılarına ulaştı. AK Parti döneminde yapımına başlanan Tuzla, Baltalimanı, Yenikapı biyolojik arıtma tesislerinin 2020 sonunda bitirilmesinin planlandığı ortaya çıktı. Ancak İmamoğlu yönetimi projeleri yavaşlatınca biyolojik arıtma oranı yüzde 50’de kaldı ve Marmara müsilaja mahkum oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Marmara Denizi ve içerisindeki tüm canlıların yaşam alanlarını tehdit eden müsilaj sorununa sebep olan ihmalleri gün yüzüne çıktı. Müsilajın atık sulardaki azot ve fosforun denizdeki oksijen oranını düşürmesi nedeniyle oluştuğu saptanmıştı.

2020'DE AÇILACAKTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgilere göre, AK Parti döneminde Marmara'yı bu yükten kurtarmak için yol haritası hazırlanmış, ileri derece biyolojik arıtma tesislerinin sayısının artırılması için çalışmalara başlanmıştı. Bu kapsamda Tuzla, Baltalimanı, Yenikapı ileri biyolojik tesislerinin inşası devam ediyordu. Söz konusu tesisler içerisinde yer alan Tuzla ve Baltalimanı 2020'de tamamlanacak, Yenikapı ileri biyolojik arıtma tesisi de 2021'de hizmete alınacaktı. Sadece Baltalimanı İleri Biyolojik Arıtma tesisi Marmara Denizi'ne yılda 70 bin ton çamurun akmasını engelleyecekti.

MARMARA KURTULACAKTI

Yetkililer, söz konusu tesislerin çalışmasıyla beraber Megakent İstanbul'daki atık sulara uygulanan biyolojik arıtma oranının yüzde 90'a ulaşacağını kaydetti. Bu rakam Marmara Denizi'nin başta müsilaj olmak üzere birçok sorundan kurtulmasını sağlayacaktı. Ancak 2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı seçilmesi Marmara Denizi'ni kurtaracak projelerin de sekteye uğramasına neden oldu.

ADIM ADIM FELAKET

Ekrem İmamoğlu, ilk olarak Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesini " Temel atmama töreni" ile iptal etti. Söz konusu törende kendisini yapraklara alkışlatan İmamoğlu'nun yapımı devam eden diğer arıtma tesislerini de hedef alması uzun sürmedi. AK Parti döneminde yapımına başlanan Tuzla, Baltalimanı, Yenikapı başta olmak üzere pek çok ileri biyolojik arıtma tesislerinde çalışmalar ya durduruldu ya da yavaşlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borcunu sadece 2 yılda 43 milyar liraya yükselten İmamoğlu, iptal edilen Silahtarağa'nın yerine yapacağını açıkladığı ileri biyolojik arıtma tesisleri için ihaleye dahi çıkmadı. Üstelik İmamoğlu İSKİ için borçlanma talebinde de bulunmuştu.

AK Parti döneminde 85 arıtma tesisi yapıldı
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nurettin Sözen'in " Erdoğan biyolojik arıtma projelerini durdurdu" iddiası da yalan çıktı. Sözen döneminde İstanbul'da yalnızca 2 arıtma tesisinin olduğu öğrenildi. Bu tesislerin arıtma oranının yalnızca yüzde 9 olduğu dile getirildi. Sözen döneminde İstanbul'daki atık suların yüzde 91'i Marmara Denizi'ne akıyordu. Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB başkanlığı ve AK Parti'nin iktidarında Marmara'daki arıtma tesislerinin sayısı 87'ye yükseldi. Atık su arıtma seviyesi de yüzde 99'a ulaştı.
Editör: TE Bilisim