İbrahim Seçkin Talaş / Röportaj

CHP eski milletvekili Zülfü Livaneli, son yaptığı açıklamalarla CHP’de yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Livaneli, eski genel başkanı Deniz Baykal’a yönelik, “Baykal solcu muydu? Hiçbir alakası yok. Tipik bir Sünni, sağcı Ankara politikacısıdır Baykal. Baykal pekâlâ DYP’de,
ANAP’ta, DP’de görev yapabilirdi ve çok daha başarılı olurdu. Deniz Baykal Kürtleri, Alevileri, ezilenleri sevmez. CHP’nin Baykal gerçeğiyle hesaplaşması şart” sözleri büyük tartışma çıkardı.

‘BAYKAL’A ZAMANINDA TAHTACI DENDİ’ 

CHP’nin eski kurmaylarının da konuya dahil olduğu tartışmada, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’dan Livaneli’ye yanıt geldi. Hedef tahtasına oturtulan Baykal, yakın çevresine yaptığı açıklamada, haksızlığa uğradığını ifade etti. En büyük üzüntüsünün ise CHP Genel Merkezi’nden kim senin aramaması olduğunu söyledi. Baykal’ın “Zülfü Livaneli’nin gerçekdışı iddiaları beni ciddi şekilde üzdü” dediği öğrenildi. Peki CHP’de yaşanan bu tartışmaya katılan eski parti kurmayları ne diyor? Eski Devlet Bakanı Mehmet Sevigen, konuyla ilgili Diriliş Postası’na konuştu. Eski Devlet Bakanı Mehmet Sevigen, Livaneli’nin Baykal’a yönelik ithamlarına ilişkin, “Yani bunlar aklı başında bir insanın söyleyeceği laf mı? Tamamen eksik ve yanlış bir bilgi. Deniz Baykal 1975 yılında kürsüde Alevilerle ilgili yaptığı siz Hasan Hüseyinlerdensiniz deyince Anadolu’da ‘Kızılbaş ve tahtacı’ diye lanse edildi. Baykal, Kürt raporunu çıkartanlardan biridir. Özal zamanında Baykal’ı mahkemeye verdi zamanında. Alevilere ve Kürtlere böyle bakan bir adam şimdi Kürt, Alevi düşmanı mı oldu” dedi. 

‘OLMASAYDIK KEMAL BEY VEKİL OLAMAZDI’ 

Baykal’ın 12 Eylül’de yargılan dığını, darbelerde yasaklar kon duğunu söyleyen Sevigen, Zülfü Livaneli için, “Hiç acı çekmemiş birisinin kalkıp da Deniz Baykal’ın solcu olup olmadığıyla suçluyor. Solculuk nedir? Zülfü Livaneli’nin söylediklerinin aslı astarı yoktur” diye konuştu. Deniz Baykal’ın üzüntüsünü dile getirirken CHP Genel Merkezi’nden kimsenin ara madığına ilişkin Sevigen, “Bu kadar vefasızlık olur mu ya. Biz 12 Eylül’den sonra CHP’nin ikinci dönem kurucusuyuz. Ben DSP’den geldim, Deniz Baykal ve arkadaşları SHP’den geldi bütün mal varlıklarını aldık biz. Eğer şimdi o gün bunları yapmasaydık bunların hiçbiri milletvekili olamazdı. Kemal Bey dahil hiçbiri hiçbir şey olamazdı. Zülfü Bey’e hiç yakıştıramadım. Doğru bilse de söylese keşke. Yıllar sonra anlatıyor. Niye? Milletvekili olamadı diye anlatıyor. Hiç olmazsa saygı duy” ifadelerini kullandı

Kin, nefret ve kişisel hırs

Sevigen, Livaneli’nin kin ve nefret içinde olduğunun altını çizerek, “Bunları anlamak mümkün değil. Kimine göre, CHP’yi HDP ile birleştirmeye çalışıyor. Tamamen Zülfü Bey’in kendi kişisel hırsı diye düşünüyorum. Çok üzüldük yanlış yaptı” dedi. CHP’den ulusalcı kesimin tasfiye edilip edilmediğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Sevigen, “Bunu yıllardır yapıyorlar. Biz bitmeyiz merak etmeyin. Aslı Baykal Anadolu’yu gezmeye başladı diye haberler çıkınca buna başladılar yani” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim