Türkiye yenilenebilir enerji kullanımı ülke dışına da çıkarmayı başardı. Yapılan yeni gelişmeyle birlikte Türkiye'nin uzaydaki uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm geliştirildi. TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde imal edilecek " uydu güneş panelleri" sayesinde bu alanda dışa bağımlılığa son verilecek. Hazırlanan prototip uzay testi için gün sayıyor.
Yerli uydu güneş paneli, 6 yıllık bir çalışmanın ürünü. Proje, Savunma Sanayi Başkanlığı'nın desteğiyle yürütüldü.

85 hücreli güneş paneli 100 vatlık enerji üretiyor. Seneye uzaya fırlatılacak gözlem uydusu İMECE'de deneysel yük olarak yer alacak.

"UÇUŞ MODELİMİZ TESLİM EDİLDİ"

Proje Yürütücüsü Alper Seçgin, projenin tedaylarına ilişkin bilgi verdi.

Seçgin, "Geliştirdiğimiz uydu panelinin kalifikasyon süreçleri tatamlandı. Akabinde uçuş modelinin üretimi yapıldı. Şu anda proje ana yüklenicimiz olan TÜBİTAK Uzay Enstitüsüne uçuş modelimiz teslim edildi "dedi. 

MALİYET AVANTAJI SAĞLANACAK

Panel için detaylı bir AR-GE çalışması yapıldığını ve ardından üretim hatlarının kurulduğunu söyleyen Seçgin, şöyle devam etti:

"Gelen hücrelerimizi burada hem elektriksel bağlantılama elemanları olsun hem koruyucu camlama elemanları hem de hücrelerin birbirine seri bağlanmaları olsun, burada tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz."

Merkezde, uydular için bir buçuk metrekarenin üzerinde paneller üretilebilecek.

Yerli uydu güneş panelleri, on binlerce euro tutan ithallerine göre yarı yarıya maliyet avantajı sağlayacak.

Editör: TE Bilisim