Halkın en az yarıdan fazlasının sandığa gitme imkanının bulunmadığı ülkede, mayıs sonunda sözde seçimlerden yüzde 95 oy aldığı iddia edilen Esed, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib iline saldırılarını sürdürdüğü sırada yemin etti.Uluslararası kamuoyunun eleştirdiği sözde devlet başkanlığı seçimini kazandığı açıklanan Esed, Şam'daki başkanlık saraylarından birinde rejimin milletvekilleri ve kendisini destekleyenlerin önünde yemin ettikten sonra konuşma yaptı.

MUHALİFLERE “HAİN” DEDİ

Suriye'de rejim ordusunun yüz binlerce sivili katlettiği uluslararası raporlara yansırken Esed, 10. yılını geride bırakan iç savaşta "halkın desteğiyle zafere ulaştıklarını" savundu.Esed, Suriye'de siyasi çözümü savunan ve rejimin tek taraflı hazırladığı 2012 anayasasına karşı çıkan Suriyeli muhalifleri ise "hainlikle" suçladı.Esed konuşmasında, iç savaşta alıkoyduğu ve akıbetleri hakkında haber alınamayan yüz binlerce Suriyelinin durumuna değinmedi.

Katliamlar hız kesmedi

Kuran'a el basarak yemin eden Esed’e bağlı güçlerin sivillere yönelik saldırıları hız kesmedi. İdlib'in güneydoğusundaki Maarratünnuman ilçesindeki Hamidiyye üssünde konuşlu rejim ordusu ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, İdlib'in güneydoğusundaki İhsim köyünü karadan karaya atış yapılan silahlarla hedef aldı. Cebel Zaviye bölgesindeki İhsim köyüne düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre, 3’ü kadın 2’si çocuk en az 6 sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı. Saldırıda, bir çocuk öldü, yaralanan üç sivil, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Önceki gün de rejim güçlerin Sirce köyüne düzenlediği saldırılarda, 3’ü çocuk, 1’i sivil savunma gönüllüsü toplam 6 sivil öldürülmüştü.

Editör: TE Bilisim