Fransız Opinion gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un telefonunun da dinlenmek istendiği Pegasus casus yazılımına ilişkin, Paris ile Tel Aviv arasındaki diplomasi trafiğini gündeme taşıdı. Haberde, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın, 28 Temmuz’da Paris’e resmi ziyaretinde, mevkidaşı Florence Parly ile yaptığı görüşmede, “telefon dinleme” konusunun da gündeme geldiği aktarıldı. Fransız Bakan Parly’nin, İsrailli mevkidaşından, yazılımın sızdığı telefonlardan ABD, İngiltere, Rusya ve Çin’in hariç tutulması planlarına Fransa’yı da eklemelerini istediği kaydedildi.

BENNETT MACRON’A KIZGIN

Macron’un da İsrail Başbakanı Naftali Bennett’i bu mesele için aradığı fakat Bennett’in göreve geldiğinde kendisini kutlamayan Fransa Cumhurbaşkanına kızgın olduğu, bu nedenle aramasını geç cevapladığı öne sürüldü. Fransız istihbaratına yakın kişilerin “Onlarla (İsrail) çalışır çalışmaz bizi hacklediler” dediği ve Pegasus konusu nedeniyle İsrail ile ortak yürüttüğü teknolojik iş birliği programlarını yeniden gözden geçireceği iddiaları gündeme geldi.

HÜKÜMETLER MÜŞTERİ OLDU

NSO Group’a ait casus yazılımın, küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı ileri sürülmüştü. Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin, NSO Group’un müşterisi olduğu iddia edilmişti. Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı savunuldu.

Editör: TE Bilisim