Özel istisnai durumlar haricinde emniyet şeridini kullanan araç sürücülerine 1339 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Bu ceza hatalı olan araç sürücüsüne tebliğ edildikten sonra belirli bir süre içinde ödenmelidir. Emniyet şeridi cezasının yazıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Sürücülerin bu indirimden yararlanabilmesi için ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içerisinde cezayı ödemeleri gereklidir. Emniyet şeridi cezasının indirimli hali yaklaşık olarak 1005 TL’dir.

Emniyet şeridi normal durumlarda sürücülerin kullanmaması gereken bir bölgedir. Bu bölgeyi ihlal eden sürücülere ceza kesilmektedir. Fakat bazı acil durumlarda emniyet şeridi kullanılabilir. Örneğin; acil yardım, trafik kazası, araç arızası, kurtarma, kar müdahalesi, yapılan kazayı inceleme, genel güvenlik işlemleri ve asayişin sağlanması amaçları ile emniyet şeridi kullanılabilmektedir. Sayılan bu durumlar haricinde emniyet şeridi kullanımı durumunda sürücüler ceza ile karşılaşmaktadırlar.

Emniyet Şeridi Nedir?

Emniyet şeridi otoyolların ve bölünmüş olan yolların kenarında bulunan ve acil durumlarda kullanılabilen yoldur. Bu yollardan normal zamanlarda araçların geçmesi yasaktır. Emniyet şeridi sürücünün keyfine bağlı olarak ya da daha hızlı ulaşım için kullanılamaz. Emniyet şeritleri sadece acil durumlar için kullanılmaktadır. Amacına uygun şekilde kullanmayan sürücülere para cezası uygulanmaktadır.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Kesilir?

Emniyet şeridi cezasının kesimi Elektronik Denetleme Sistemi EDS üzerinden yapılmaktadır. Yollarda emniyet şeridi ihlali yapan kişiler EDS üzerinden tespit edilerek ihlali yapan kişinin plakası üzerinden kesilmektedir. Emniyet şeridi ihlali yapan sürücüler EDS ile tespit edilerek EDS merkezlerine gönderilir. Buradan ihlal yapan kişiler tespit edilerek cezaları tebliğ edilir. Daha sonra gerekli cezai işlemler başlatılır.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Sorgulanır?

Emniyet şeridi cezası sorgulama işlemi e- devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Emniyet şeridi cezalarını sorgulamak isteyen araç sahipleri e-devlet şifreleri ve kullanıcı adları olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile sisteme giriş yaparlar. Sisteme giriş yapıldıktan sonra e-hizmetler bölümüne tıklanır. E-hizmetler bölümünde Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne tıklandıktan sonra araç plakasına yazılan ceza sorgulama linkine giriş yapılır. Bu link üzerinden sürücünün plakasına yazılmış olan emniyet şeridi cezası ve diğer cezalar rahatlık ile sorgulanabilmektedir.

Ayrıca e-devlet sistemi haricinde başka emniyet şeridi cezası sorgulama sistemleri de bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapılarak emniyet cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılabilmektedir. Daha sonra bu site üzerinden borç sorgulama ve ödeme bağlantısına tıklanır. Bu bağlantıda açılan sayfadan trafik cezası sorgulama ve ödeme bağlantısına tıklanarak emniyet şeridi ihlali cezasına bakılabilmektedir.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Ödenir?

Emniyet şeridi cezası ödenirken öncelikle cezanın tebliğ edilmesi gereklidir. Emniyet şeridinin ihlali durumu Elektronik Denetleme Sistemi olan EDS üzerinden tespit edildikten sonra bu ihlali yapan sürücünün plakasına emniyet şeridi cezası kesilmektedir. Ceza kesildikten sonra ihlal sahibi sürücü bu cezayı ödemek ile yükümlüdür.

Emniyet şeridi cezası plakasına tebliğ edilen sürücüler radar cezası ödeme ile ilgili olarak anlaşmalı olan bankalardan ceza ödemelerini yapabilmektedirler. Radar tarafından yakalanmış olan trafik cezaları, örneğin emniyet şeridi cezaları, anlaşmalı bankalar haricinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden gerekli bilgiler ve kredi kartı bilgileri ile de ödenebilmektedir. Son olarak emniyet şeridi cezası ödemesi PTT şubelerinden nakit olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim