Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerinden sonra Suriyeli Muhaliflerin ‘’Son kalesi’’ konumunda olan İdlib günlerdir Rusya tarafından bombalanıyor. Özellikle bir milyona yakın insanın yaşadığı İdlib’in güneyine neredeyse her gün hava saldırıları düzenleniyor. Bunun yanı sıra, İdlib içinde yer alan terör hücreleri bölgede görev yapan Türk askerlerine de mayınlı saldırılar düzenleniyor. Şam yönetimi ve müttefikleri, saldırılarla bölgedeki istikrarsızlığı derinleştirirken, yüz binlerce sivil göçe zorlayıp bölgeyi insansızlaştırmaya çalışıyor.

MUHALİFLERİN SON KALESİ

Şam ve Halep bölgesi Rusya destekli Esed güçlerinin kontrolüne geçtikten sonra, İdlib ve çevresi, Afrin, Cerablus, El Bab gibi bölgelerin ardından Türkiye destekli muhaliflerin son kalesi konumuna geldi. Aynı zamanda, iç savaş boyunca Esed güçlerinin, Halep, Doğu Guta, Dera gibi bölgelere düzenlediği saldırılardan kaçarak göç eden yüz binlerce sivilin sığınağı haline gelen İdlib, 4 milyonu aşan nüfusuyla Suriye’nin nüfus olarak en kalabalık bölgelerinden biri.

MÜLTECİLERİ GÖÇE ZORLUYORLAR

Muhalif grupların, İdlib’de yeniden organize olarak Esed güçlerine karşı operasyon başlatma ihtimali bulunuyor. Bu durumun farkında olan Şam Yönetimi, Rusya ve İran, muhtelif zamanlarda imzalanan Astana, Soçi gibi anlaşmalarla belirlenen ateşkes şartlarının ihlal edere bölgeye saldırmaya ve İdlib’e sığınanları göçe zorlamaya çalışıyor.

Anlaşmalara uyan yok

İdlib Türkiye açısından da son derece önemli bir bölge. 4 milyona yakın mültecinin yaşadığı İdlib, aynı zamanda terör örgütü Suriye PKK’sına karşı tampon bölge görevi üstleniyor. İlk hedefi İdlib’deki muhalifleri tasfiye etmek olan Rusya, rejim ve İran’ın bir diğer hedefi ise bölgede yaşayan milyonlarca mülteciyi Türkiye’ye doğru yönlendirmek. Rejim güçleri geçen yıl, 2019’da imzalanan Soçi Mutabakatına rağmen, Türkiye’nin Morek, Han Şeyhun ve Ma'arretü'n-Nu'man’daki gözlem noktalarını kuşatmıştı. Bunu yanı sıra M5 karayolunu da kontrol altına alan rejim, İdlib’in kapılarına dayanmıştı.

Editör: TE Bilisim