Ticaret Bakanı Mehmet Muş, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Muş, enflasyonla mücadele üzerine açıklamalarda bulunarak, " Arz-talep dengesiyle uyuşmayan davranışlar gördüğümüzde buna müdahale edeceğiz. Tüm kurumlar beraber çalışarak enflasyonu makul bir seviyeye çekeceğiz." ifadesinde bulundu.

"SÜRECİ İNCELEMEYE ALIYORUZ"

Vatandaşın söylediği şikayetler CİMER üzerinden geldi. Otomotivde vatandaş ben araba bulamıyorum. Bu galerilere veriliyor diyor. Biz vatandaşın getirdiği şikayeti dikkate alıyoruz. Biz bu süreci incelemeye alıyoruz. Onun haricindeki sosyal medya üzerinde de çeşitli şikayetler atılıyor. Burada proaktifiz.

Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar var, inceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse bunun yaptırımı ağır olur, mevzuatımızı da değiştiririz.

"SERBEST PİYASA KOŞULLARINA MÜDAHALE ETMEYİZ"

Bakan Muş, tekelleşmeye giden bir mekanizma varsa buna müsaade edilmeyeceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: 

Konvansiyonel perakendeciliğin yanı sıra e-ticarette artış söz konusu 2021’in ilk altı ayında yüzde 17’ye çıktı e ticaret. Dolayısıyla burada ciddi bir artış söz konusu. Gıdadan tutun beyaz eşya ve elektroniğe kadar ciddi bir artış söz konusu. Mevzuatta değişiklik yapılması kanaatindeyiz. Bu e ticaret teknolojinin getirdiği bir şey ve bu olacak. Ticaretin büyük bir kısmı belki 10 yılda buraya kayacak. İnternet kullanım oranları arttıkça yükselecek.

Hızlı gelişiyor ve bu gelişen alanda düzenlemeler yapmak zorundayız. AB ve Amerika’nın bu konuda ciddi çalışmaları var. Dolayısıyla burada da şu an şikayet konusu olan fiyatlar belli yerlerde mi belirleniyor? şeklinde Rekabet Kurulu’nun bir çalışması var.

Tarım Kredi Kooperatifi bir çiftçi kuruluşu ve çeşitli alanda faaliyet gösteren şirketleri var çiftçiye yönelik hizmetler veriliyor. Dolayısıyla bir taraftan üretici tarafı var ve koopetiflerin serbest piyasaya sürülmesi ile ilgili bir çalışma var.

Bakan Mehmet Muş, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

Enflasyonla mücadelede sadece marketler değil ilgili kurumların sadece eş güdümlü çalışmasıyla bir başarı elde edilebilir. Dolayısıyla fiili olarak çiftçi kooperatiflerinin fiili olarak piyasada olması rekabet ortamını artıracaktır. Dengeleyici bir unsur olabilir ancak enflasyonun tamamının düşürülmesi ile ilgili dünyadaki gelişmeler ve Merkez Bankası’nın çalışmalarıyla bir başarı görülecektir. Alınan tedbirler ve ortaya çıkan gelişmeler var. Beklenmeyen bir durum var.

İhracatta bir artış söz konusu. Dolayısıyla bu bizi mutlu ediyor çünkü ihracattaki artışın büyümeye de katkısı olumlu. 21-7’lik büyümenin yaklaşık yüzde 35’i ihracattan geldi. İhracat kapasite artırımına götürüyor. Yeni fabrikaların açılması ve istihdam demek. Buradaki odağımızı kaybetmeyeceğiz.

Bura ile alakalı çeşitli çalımalar var daha da önemlisi ihracat artıyor ancak önemli bir veriyi paylaşmak istiyorum. Türkiye 90’lardan sonra ihracatta ciddi mesafe katetti. Kim burada katkı sağladıysa herkesten Allah razı olsun. Şimdi de AK Parti hükümetleri bunun üzerinde inşa ediyor.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ MUTLAKA DEĞİŞECEK"

Biz ciddi bir turizm ülkesiyiz turizm gelirlerimizde önemli artışlar söz konusu oldu. 2023’te 65 milyon turist hedefimiz vardı. Pandemi olmasaydı bu hedef yakalanacaktı. Türkiye müteahhitlik hizmetleri ve sağlık hizmetlerinde önemli bir ülkedir. Üniversitelere ciddi talep geliyor. Yazılım ve oyun ihracatında önemli bir hedefimiz var. Biz ihracatı 10 milyar dolara çıkartmak istiyoruz.

Türkiye’ye 8000 km uzaklıkta olan Kuzey Amerika ve Asya Pasifik’te ülkeler var. Toplam dünyadan alınan ihracat yüzde 1 iken bizim payımız yüzde 0.25. Bizim 85 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var.

Yurt dışı lojistik merkezlerimiz var biz e ihracatı da artırmakla ilgiliyiz. Bunun lojistik altyapısını hayata geçiren ülkeler hızlıca mesafe katedecektir.

Gümrük Birliği mutlaka değişecek, ab de bu yola girecek. Gümrük Birliği kimsenin ihtiyaçlarını karşılamıyor, güncellenmesi şart. Gümrük Birliğiyle ilgili kasım ayında yeniden toplanacağız, ümidimiz var. 

Editör: TE Bilisim