Nusret Odabaş / İstanbul

Avrupa’yı dize getirdik Ghezzal kadar konuşulmadık”, bu sözler 2017’den sonra 2021’de de Avrupa Şampiyonluğu ipini göğüsleyen Bedensel Engelliler Milli Takımı Teknik Direktörü Osman Çakmak’a ait. Diriliş Postası’na konuşan Osman Çakmak bir yıl boyunca Beşiktaş’ın geçen sene son dakikada lisansı çıkan Cezayirli futbolcu Rachid Ghezzal’ı konuştuklarını Ampute şampiyonu takımın hemen unutulduğunu kaydetti… İşte Osman Çakmak’ın Diriliş Postası’ndan Nusret Odabaş’a yaptığı samimi açıklamalarının satır başları…

“2. KEZ KÜRSÜDE OLMAK BÜYÜK BAŞARI”

“Çok büyük bir başarı. Üst üste şampiyon olmak” diyen Osman Çakmak, “Siz söylediniz takım sporlarında Avrupa Şampiyonalarında bunu başaran futbolda bir İtalya olmuş. Dünya Kupasında da Brezilya ve İtalya. Tabii bu iki başarıyı ayrı ayrı görmektense bir takımın başarısının tesadüf olmadığının kanıtı gibi de görmek lazım. Biz 2017 İstanbul’da şampiyon olduktan sonra o gün ben futbolcuydum. Büyüklerim layık gördü antrenör olarak takımın başına geçtim. Çocuklara sadece şunu söyledim. Siz bunu başarabilirsiniz. Sizden daha iyisi yok dedim. Yaptığımız maç önü analizleri de çocuklar tüm karşılaşmalarda iyi uyguladılar ve başardık. Allah’a şükürler olsun ki bugünleri gördük. Dualarını yanımızdan eksik etmeyen tüm halkımızdan da Allah razı olsun” dedi.

“GAZİLER GÜNÜ’NDE AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU”

Final maçının Gaziler Günü’nde oynanacağını söyleyen Çakmak, “Şampiyona biliyorsun daha önceydi ertelendi. Elde kağıt kalem bu hesapları yaparken maç takvimi belli. Finale kalırsak Gaziler Günü’nde oynayacaktık final maçını. Ben de bir gaziyim. O günün önemi hem milletimiz de hem bizim açımızdan çok önemliydi. Kupayı Gaziler gününde kaldırdığımız için daha mutlu olduk. Bu vesileyle hem gazilerimize hem de halkımıza ayrı bir gurur yaşattık. Bunları yapan kimler biz teknik heyetle birlikte oyuncularımız. Onları yürekten kutluyorum” diye konuştu.

“SAHA KENARINDAN GELEN ŞAMPİYONLUK”

“Saha kenarında olmak çok zor. Sahanın içindeyken hocanız size bir görev verir onu layıkıyla yaparsınız. Saha kenarında ise oyunun tüm bölümlerine hakim olmanız gerekiyor” ifadelerini kullanan Çakmak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizin gibi değerli ağabeylerim ben hoca olduktan sonra şöyle dedi. Sahada bir Osman Çakmak yok. 13 tane Osman Çakmak var. Yedek kulübesiyle beraber. Önce ne istediğimizi bilmek gerekiyor. Ardından analizlerimizi sağlıklı bir şekilde takıma uyarlamamız gerekiyor. Herkes verilen görevi en iyi şekilde yaptı. Sonuçta şampiyonluk geldi şükürler olsun.”

“İTALYA MAÇINDA REKOR KIRDIK”

11-0 kazanılan maçta rekor kırıldığını vurgulayan Çakmak, “41 pasın ardından attığımız gol. Çocuklar 39 pas yaptılar, ardından dedim ki 2 pas daha yapın sizi ödüllendireceğim. Tabii 41. pastan sonra gol geldi. Bu bir rekordu. Hemen ödülü de söyleyeyim, takıma bir yemek sözüydü. Ben hemen maçtan sonra sözümü tutmak için harekete geçtim. Takımı Türk restorantına götürmek istedim, ancak büyükelçimiz restorantı elçiliğe getirdi, sağ olsun. Onu da o şekilde telafi ettim” değerlendirmesinde bulundu.

“BİRLİKTE BAŞARDIĞIMIZ BİR HİKAYE”

“Ben kolay kolay ben demem ama bu takımın hocası olarak birlikte başardığımız hikaye var. 247 antrenman, diğer analizler, taktikler. Bunlar bir çalışmanın hikayesi. Hem benim şahsi katkım, hem de oyuncularımın şahsi katkıları”

“GHEZZAL’IN SON DAKİKADAKİ LİSANSI BİR YIL KONUŞULDU”

“Ben bir gazi olarak üzülüyorum. Neye üzülüyorum. Bizim elde ettiğimiz başarının veya benzer başarıların hemen unutulması” diyen Çakmak, “Geçen sene Beşiktaşlı Ghezzal’ın son dakikada yetişen lisansını konuştuk bir yıl. Ghezzal ne yaptı. Beşiktaş’ın şampiyonluğuna katkıdan başka. Ardından Şampiyonlar Ligi’nde ne başarımız oldu. Ondan sonra Sosa git, Sosa gel, Falcao’nun gelişine 30 bin taraftar, Van Persie için 50 bin taraftar geliyor. Futbolu bir yana bıraktım. Çok üzülüyorum. İşte en büyük aşık olduğum milletime bu maçlardan önce seslendim. Çocuklar aslanlar gibi mücadele etti. Yürekleriyle oynadılar her maçta şampiyon oldular” diye konuştu.

“HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEMEMİZ LAZIM”

“Krakov’daki maçın hemen ardından Cumhurbaşkanımız aradı ve tebrik etti. Herkes aradı. Tüm dostlarımız aradı. TRT genel müdürümüz aradı maçlarınızı canlı verdik siz de bizi mutlu ettiniz diye” ifadelerini kullanan Çakmak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanımızın bize dünya ikincisi olduğumuz dönemde Külliye’de bir öğüdü olmuştu. Evlenin ve çoluk çocuk sahibi olun. Takımda 4 evli var. Eğer dedi ‘Sizin anneniz, babanız evlenmeseydi, sizin gibi evlatlar nasıl olurdu’ diye. Her şeyi devletten beklemememiz lazım. Bizler devletimizden Allah razı olsun ödüller aldık ama bu gelirlerimizin daimi olmasını istiyoruz. İş adamlarımız takımlardaki tüm sporcularımıza destek olsun istiyoruz.İş adamlarımız sporcularımızı stantlarında gururlandırsın.”

“YÜZDE 3 KONTENJANINDAN İŞ VERSİNLER”

Sporcu engellilerin iş yerlerinde verilen yüzde 3 kontenjanından faydalanmaları gerektiğine işaret eden Çakmak, “Bu çok önemli. Rica ediyorum. Engelleri böyle aşabiliriz. Bu kardeşlerimize iş versinler. Onlar sosyal hayatın içinde yer alsınlar. Ekmek paralarını kazansınlar. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve diğerlerinin de ampüte futbol takımlarını kurup tesisleşmesi en büyük arzum. Ardından kulüplerdeki oluşumun ardından Milli takım için de bir tesis yapılması en büyük dileğim” ifadelerini kullandı.



15 YIL KİMSE BİZİM BİLEĞİMİZİ BÜKEMEZ

Çakmak, “2022 Avrupa Şampiyonası Türkiye’de biliyorsunuz. Dünya ikincisi olduk, dünya üçüncüsü olduk, Avrupa şampiyonu olduk ve yeniden Avrupa şampiyonu olduk. 10 -15 seneye baktığında hep oralardayız. Dünya Kupasını da alacağız ve ardından diyeceğiz Türkiye Ampüte Milli Takımı çok başarılı bir takım. Genç Milli takımıyla beraber garanti veriyorum. Bu jenerasyonun 15 yıl kimse bileğini bükemez” dedi.

“AMPUTE KADIN TAKIMIMIZ DA OLSUN”

“Engelli kardeşlerime sesleniyorum engellerini kaldır, annelere babalara sesleniyorum Çocuğa yapamazsın, edemezsin demeyin” ifadelerini kullanan Çakmak, “Çocuklarımızı engel durumuna spora yönlendirelim ve onları topluma kazandıralım. Mutsuzluklarından kurtaralım. Dünyada var kadın ampute takımı, biz de neden yok. Biz de yapalım. Filenin Sultanları nasıl varsa kadın ampute takımız da olsun. Hep kadına şiddeti konuşmayalım, kadına sporu da konuşalım” diye konuştu.



“KATAR’A GİTMEK SADECE MİLLİ TAKIMIN ELİNDE DEĞİL”

“A Milli futbol takımımızın 2022 dünya kupasına gitmesi sadece kendi elinde değil. Bizim tüm maçlarımızı kazanmamız, Hollanda’nın da Norveç’e çelme takması gerekiyor. Hamit abiyle önceki gün bunu konuştuk. Önce biz maçlarımızı alalım. Ardından neticeye bakalım” diyen Çakmak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Fatih Terim benim babamdır, abimdir. Maçlardan önce, sonra ararım. O beni arar. Tabi futbolun bilimsel tarafı da var. Kim ne kadar koşmuş, şut çekmiş, topun ayakta kalması, koşu mesafeleri. Hocam dedim bu sistemi ben de oynatırım dedim. Bana dedi ki oynat seni tebrik ederim. İspanya maçından sonra aradı beni tebrik etti. Bana Baboş diyor. Ellerinden öperim hocam.”


“MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLÜĞÜ NEDEN OLMASIN”

Mücadelelerinin devam ettiğini söyleyen Çakmak, önce Dünya Kupası’nın olduğunu belirtti. Çakmak, “Önce Dünya kupasını alalım ondan sonrasını düşünürüz. Ben daha önce Merih’e, Hakan’a Berat’a hoca olmamız neden olmasın dedim yanlış anlaşıldı. Açıkçası bu enerjiyi de kendimde buluyorum, neden olmasın. Malzemeci de oluruz, hoca da oluruz. Sıkıntı yok. Son sözüm yine engelli kardeşlerime. Hayatın içinde olmak için mücadele edin. Engel mücadele etmeye sorun teşkil etmez” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim