Başkent Cezayir’de “Eski Şehir” olarak bilinen ve bugün dünya kültür mirası listesinde bulunan Kasaba (Casbah) bölgesinde yer alan Osmanlı mirası Keçiova Camisi, Barbaros Hayreddin Paşa tarafından 1520’de inşa ettirildi. Mescit, 1792’de Cezayir Dayılarından Hasan Paşa tarafından genişletilerek daha büyük bir ibadethane haline getirildi. Cezayirli tarihçilere göre, Fransız sömürge yönetimi 1832’de söz konusu camiyi katedrale çevirmek istedi. Buna karşı çıkan yerel halk, Keçiova Camisi’nde nöbet tutarken, Fransız birlikleri camiyi içeridekilerle birlikte top atışına tuttu. Bazı kaynaklara göre, burada yaklaşık 4 bin kişi öldürüldü, camideki mushaflar da yakıldı. Sonrasında silah deposu ve piskopos lojmanı olarak kullanılan cami, Fransızlar tarafından 1844’te yıkılarak yerine katedral inşa edildi.

KEÇİOVA CAMİSİ’NDE YAŞANANLAR

Cezayirli tarihçi Amir Rahile “Fransa Cezayir’e girdikten sonra İslam’ın öğretilerine saygı göstereceğine söz verdi ancak daha sonra sözünü tutmadı” dedi. Fransa’nın 18 Aralık 1832’de Keçiova Camisi’ne ve Cezayirlilere karşı suç işlediğini söyleyen Rahile, “Fransız ordusu, burayı bir katedrale dönüştürmeye karar verdi ve bu karar, cami hatibinin Cezayirlilere Keçiova Camisi’ni kurtarma çağrısı yapmasına neden oldu. Cezayirliler, sömürgeciyi kararını uygulamaktan caydırmak için başkente yürüdü, caminin içinde ve önünde oturma eylemi yaptı. Ancak işgal onları savunmasızken öldürdü” Tarihçi Rahile, “Keçiova Camisi’ni savunurken en az 4 bin kişi korkunç bir şekilde öldürüldü. Cami olaydan bir hafta sonra kandan temizlendi ve ölenler nakledilebildi” ifadesini kullandı.

BAĞIMSIZLIKTAN SONRA İLK CUMA NAMAZI

1962’de ülkenin bağımsızlığını kazanmasıyla Cezayirliler ilk cuma namazını burada kıldı. Cami, 2003’te yaşanan depremde aldığı hasar nedeniyle 2008’de ibadete kapatıldı. TİKA, restorasyonunu üstlenmesinin ardından cami 2018’de yeniden ibadete açıldı.

Editör: TE Bilisim