Fasulyelerin kılçıkları temizlendikten sonra fasulyelerin yıkanıp güzelce süzülmesi gerekir . Daha sonra tencereye sıvı yağ ekleyip, tencerenin ısıtılması gerekir ve fasulyeler eklenip sararıncaya dek pişirilmesi gerekir. Pişmek üzere olan fasulyelerin üzerine kabuklarından arındırılmış, doğranmış domatesler eklenir ve karıştırılarak pişirilmeye devam eder. Domateslerle birlikte de 10 dakika kadar daha kısık ateşte piştikten sonra ocağın altı kapanıp tencere ılımaya bırakılmalıdır ve sonrasında ılıyan fasulyeleri kavanozlara yeterli miktar da koyarak kavanoz kapakları sıkıcı kapatılmalıdır ve böylece fasulye konserveleri hazırlanmış olur.

Konserve Fasulye Bozulur Mu?

Konserve fasulyenin bozulma ihtimali vardır. Konserveye kurulmuş ürünlerin bozulmasının bazı ortak sorunları bulunur. Bu sorunlar sonucu konserve de kurulan fasulye ve her konservenin bozulma ihtimali de vardır. Konserve fasulye kurulduktan bir süre sonra bozulmasının sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Yapım aşamasında yapılan hatalar sonucu bir bozulma gerçekleşebilir.
  • Yapımdan sonra ki konserve paketleme aşamasında yapılan yanlışlardan kaynaklı bozulma da olabilir.
  • Sonrasında depolama döneminde bir yanlışlık yapıldı ise yine konserve bozulacaktır.
  • Kavanozdan ve içeriğinden kaynaklı etkileşim olduğu taktirde de kavanoz içinde ki ürünlerin bozulma ihtimali vardır.

Konserve Köpürmesi Neden Olur?

Konservelerin köpürmediniz sebebi, içerisinde ki bazı bakterilerin harekete geçtiği anlama gelir ve kabarma, bombe bulunan kavanoz yiyecekler asla tüketilmemelidir. Kapakta açıklık var ise sızdırma mevcutsa ve herhangi bir yerinde küflenme görülmüş ise bu konserve asla tüketilemez. Konserve tüketilmeden önce kokusuna, rengine bakılmalıdır. Kokusunda ve renginde değişiklik görülen konserveler bozulmuştur ve tadına bile bakılmamalıdır. Aksi taktirde zehirlenme yaşanabilir ve konserve zehirlenmeler her zaman taze yemek zehirlenmesinden daha ağır geçen bir rahatsızlıktır.

Konserve Fasulye Ne Kadar Süre Dayanır?

Konservelerin dayanma zamanları açılmadığı taktirde kış boyu beklemeye müsaittirler. Konserve fasulye kavanozlarının kurulduktan sonra kapakları açılmadığı taktirde dayanma süreleri 6 aydır. 6 ay boyunca açılmayan kavanozlar hiçbir şekilde bozulmaz. Kavanozlar hava alır ya da kuruldukları zaman sıkı ve doğru bir şekilde kapatılmazlarsa birkaç gün içinde bile bozulmaları mümkündür. Doğru şekilde kapatılan ve kurulan kavanozların açılmadan bekleme süresi 6 aydır. Bu süre kavanozlar açıldıktan sonra değişiklik gösterir. Konserve fasulye kavanozları açıldıktan sonra 3-4 gün içinde tüketilmeleri gerekir. Kapağı açılan konservelerin dolapta muhafaza edilebilme süreleri 3-4 gündür ve bu süreler geçtikten sonra bozulma ihtimalleri çok yüksektir. Kavanozları açılan konservelerin birkaç gün dahilinde de buzdolaplarında bekletilmesi gerekir. Kapağı açılan kavanozlar dolap dışında muhafaza edildiği taktirde hemen bozulma görülebilirdir.

Konserve Yiyecekler Zararlı Mı?

Konserve de kurulan yiyecekler yüksek BPA içerdiği için araştırmalara göre bazı sağlık sorunlarına yol açtığı kanıtlanmıştır. BPA, konserve kutularında mevcuttur ve bu kutularda bekleyen yiyeceklerin içerisine kolaylıkla karışmaktadır. Yiyeceklere karışan BPA insan vücuduna girerek hastalıkları tetikler. BPA, gıda sektöründe güvenli sayıldığı için raf ömrünü uzatabilmek amacı ile kullanılır; fakat güvenli sayılsada bazı testlerde insanların hastalanmalarına yol açtığı görülmüştür. BPA’nın insan vücudunda yol açtığı bir çok rahatsız bulunduğu saptanmıştır. Bu hastalıklar dışında tetiklediği bazı hastalıklarda bulunur. Bu hastalıklar şunlardır:

  • Meme kanseri,
  • Prostat kanseri,
  • Şeker hastalığı,
  • Obezite,
  • Öğrenme bozuklukları,
  • Birçok nörolojik rahatsızlığa da yol açtığı bazı durumlarda söz konusu olmuştur.

Konservelerin uzun süre raf ömrü amaçlanması sebebi ile kullanılan BPA bunlar ve bunların dışında da birçok hastalığa davetiye çıkardığı uzmanlar tarafından belirlenmiştir ve sakıncalı görüldüğü bildirilmiştir. Bu bilgiler her konserve için geçerli olduğu gibi konserve fasulye içinde geçerli bilgilerdir.

Editör: TE Bilisim