Parmak boyalarının tüketilebilen gıdalardan olmasının en önemli sebebi, kullanan yaş grubu çocukların bilmeden boyaları tüketebilecek olmalarıdır. Bu sebeple tüketilen gıdalardan yapılan boyaların çocuklar üzerinde olumsuz hiçbir etkisi bulunmaz. Evde basitçe parmak boyası yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Yoğurt,
  • Boyaları renklendirmek amaçlı kullanılan, tercihe bağlı renklerde gıda boyaları,

Sadece bu ili malzeme ile parmak boyası kolayca yapılabilir. Bu malzemeleri karıştırdıktan sonra tamamen akışkan bir kıvam elde edilir ve daha sonrasında boyalar soğumaya bırakılır. Boyaların soğumadan sonra herhangi bir işleme daha gerek yoktur. Boyaların soğuması ve bekleme süresi dolduktan sonra boylar direkt olarak istenildiği gibi kullanılabilir kıvama gelmiş olacaktır.

Parmak Boyası Nasıl Kullanılır?

Parmak boyalarını kullanmak için öncelikle kırtasiye türü yerlerden temin edilmesi gerekir. Renk renk bulunan parmak boyalarının çocukların zeka gelişimine büyük katkı sağladığı bildirilmiştir. Parmak boyası yapmak için tek gereken malzeme parmak boyasıdır. Parmak boyaları parmakların ucunda olacak şekilde fırça gibi ürünler kullanmadan resim , boyama yapılmasını sağlar. Parmaklar ile kutularından alınabilir ve direkt uygulama yapılacak alana sürülebilir. Parmak boyaları için öncesinde herhangi bir işlem gerekmez. Kullanmadan önce palete aktarmaya ya da su ile karıştırmaya gerek olmadan, direkt olarak kullanılabilen ve çocukların kendi elleriyle yaptıkları boyamalar, resimler olduğu için daha çok sevilir ve tercih edilir.

Parmak Boyası Zararlı Mı?

Parmak boyalarının zararları genellikle olabilecek en minimum seviyede tutulmuştur. Bunun yanı sıra içerisinde mecburi kullanım bulunan boyu tutucu maddeler bir nebze de olsa çocukların sağlığına zararlıdır. Bu yüzden parmak boyası yapımından sonra çocukların el ve yüz temizliğine özen gösterilmelidir ve oldukça dikkat edilmelidir. Hazır alınan parmak boyalarının içerisinde boya tutucu maddeler bulunduğu için genellikle ebeveynlerin tercihi değildir. Evde yapılabilen parmak boyalar ise tamamı ile gündelik hayatta tüketilen gıdalardan oluşur bu yüzden çocuklar açısından hiçbir zararı bulunmaz ve dışarıdan satın alınan parmak boyalardan hiçbir farkı bulunmaz.

Parmak Boyası Nasıl Çıkarılabilir?

Parmak boyasını temizleyebilmek sanıldığı kadar zor bir işlem değildir parmak boyasını diğer boyalardan ayıran en önemli önemli özellik diğer boyaların yanı sıra kolayca elden yüzden de kıyafetlerden çıkabilmesidir diğer boyaların aksine çocukların ellerinde vücutlarında herhangi bir boya kalıntısı bulunmaz boya yapıldıktan sonra çocuk duş aldırılabilir ya da elleri ve yüzleri güzel bir şekilde temizlenebilir bu sayede boyadan tamamen arındırılabilir. Kıyafetlere sürülen parmak boyası için ise diğer boyalar da uygulanan herhangi ek bir işleme gerek yoktur kıyafetlerin normal derecede çamaşır makinasında neyle nasıl yıkanıyor ise o şekilde yıkamaya devam edebilir ve ayrı hiçbir işlem gerektirmez. Parmak boyası sürülen kıyafetler sürüldükten sonra makinayı atılırsa kolaylıkla makinada kıyafetler temizlenecektir parmak boyasının sürekli bir kalıcılığı bulunmaz.

Parmak Boyası İle Yapılabilen Etkinlikler Nelerdir?

Parmak boyası ile yapılabilen bir çok faaliyet bulunur bu faaliyetler genellikle 1.05 yaş arası çocuklara hitap eder parmak boyalarının genellikle küçük yaştaki çocukların da tercih edilmesinin sebebi zararlı bir maddenin tüketiminin de önüne geçmektedir. Parmak boyaları ile yapılabilecek faaliyetlerde ana sınıflarında yapılan resimler, boyamalar, grafiti tarzı çizimler gibi bir çok etkinlik bulunur. Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar parmak boyaları ile yaptıkları baskılar eşliğinde kendi etkinliklerini oluştururlar.

 

Editör: TE Bilisim