Diriliş Postası / Dış Haberler 

İsrail’de yayın yapan Yediot Aharonot, 20 kişiden oluşan Amerikalı Yahudi bir heyetin Suudi Arabista’na kritik bir ziyaret gerçekleştirdiğini yazdı.

Halic el-Cedid’in Yediot Aharonot’tan aktardığı haberde, Yahudi heyetin Suud ziyaretinde, kraliyet ailesinden üst düzey birçok ismin yanı sıra 6 Suudi bakanla görüştüğü ifade edildi. Ziyaretin, Riyad yönetiminin davetiyle gerçekleştiği belirtilen haberde, dikkat çeken ziyaretin, Suudi Arabistan’ın İsrail’le normalleşme adımlarının önünü açacağı şeklinde yorumladı.

İSRAİL’İ BÖLGESEL GÜÇ OLARAK GÖRÜYOR

Haberde ayrıca Yediot Aharonot’un Netanyahu’ya yakınlığı ile bilinen ve Suud ziyaretini yapan heyette bulunan ABD’li Yahudi işadamı Phil Rosen’den aktardığı bazı değerlendirmeler de yer aldı. Rosen ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan, vatandaşlarını İsrail’le normalleşmeye hazırlıyor. Riyad, İbrahim anlaşmasına katılmaya hazır. Ortak düşman İran’a karşı İsrail'i bölgesel bir güç olarak görüyorlar ve İsrail’in kendisini savunma yeteneğine hayran kalıyorlar" ifadelerini kullandı.

GİZLİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Rosen ayrıca “Önümüzdeki aylarda veya en geç bu sene Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme görürsek şaşırmam." diyerek Riyad yönetiminin Washington’la İsrail-Suud arasındaki normalleşmeye dair gizli görüşmeler yürüttüğünü belirtti. Rosen, Suudi Arabistan’ın normalleşmeye yönelik çeşitli "küçük adımlar" attığını ve aralarında İsrail yolcu uçaklarının Suud hava sahasını kullanmasına izin verdiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim