Ceyhun Aşirov / Özel Haber - Savaşlardan, yoksulluktan kaçıp daha müreffeh bir hayat kurma hayaliyle Avrupa’ya göç etmek isteyen mülteciler bu kez Belarus üzerinden Avrupa Birliği sınırlarını zorlamaya başladı. Sınıra yığılan 4 binden fazla mülteci havaların soğumasıyla birlikte donma riski ile karşı karşıya. Polonya askeri güçlerinin sınırı zorlayan insanlara karşı sert müdahalelerde bulunduğu bölgede yaşananlar insani krize dönüştü.

POLONYA’DAN ASKERİ SEVKİIYAT

Daha önce Polonya ile LGBT krizi yaşayan ve bu ülkeye çeşitli yaptırımlar uygulayan AB, Polonya’ya destek olmak için harekete geçti. Askeri alarm verilen Polonya’da sınıra terörle mücadele timleri konuşlandırıldı. Yaklaşık 15 bin askerin sevk edildiği sınırda mültecilerin sınırı geçmek istemesi halinde katliam yaşanmasından endişe ediliyor.

RUSYA’NIN 2 HEDEFİ VAR

Bölgede yaşanan kriz, tarafların karşılıklı suçlamalarıyla çıkmaza girdi. Bölge uzmanları, krizin Belarus-AB arasında olmadığını Rusya-AB arasında olduğu görüşünde. Uzmanlara göre, Moskova Yönetimi bu krizle 2 şeyi hedefliyor. İddialara göre Moskova yönetimi öncelikle Belarus’u kullanarak AB’ye operasyon çekiyor. Orta Doğu’dan getirdiği mültecileri AB sınırına bırakan Rusya’nın AB’yi Belarus’a parasal yardım yapmaya zorlamak istediği de dile getirildi. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 2 gün önce yaptığı açıklamada Türkiye’ye yapılan yardımları örnek göstererek “AB Belarus’a yardım etsin” diyerek Rusya’nın bu niyetini açık bir şekilde ortaya koydu. Uzmanlara göre Rusya’nın bir diğer hedefi ise Kuzey Akım 2 projesine karşı çıkan ve Ukrayna ile yaşanan krizde Ukrayna ile tam dayanışma içinde olan Polonya’yı cezalandırmak. Polonya, Rusya için hayati önem taşıyan Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesine karşı olduğunu daha önce defalarca açıklamıştı.

KRİZ DERİNLEŞEBİLİR

Öte yandan Batı bloğuna karşı bir bütün olarak karşı koyamayan Kremlin, Polonya ve AB arasında yaşanan çelişkili durumu iyi kullanıyor. AB’nin Polonya’yı yalnız bırakacağını düşünen ve AB içindeki çatlağın daha da büyüyeceğini hesap eden Rusya, müttefik ülkeler arasındaki gerilimi tırmandırmak istiyor. Mülteci krizinin yaşandığı 2015’te de AB ülkeleriyle ters düşen Polonya (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ile birlikte) topraklarına kesinlikle mülteci kabul etmeyeceğini açıklamıştı. LGBT krizinde ise Polonya’yı cezalandıran AB’nin Polonya’ya yaşanan mülteci krizinde yeterli destek vermeyeceğini düşünen Rusya’nın Polonya’nın ardından yine Belarus’u kullanarak Litvanya ve Letonya gibi ülkeler üzerinden de benzer adımları atacağı düşünülüyor.

LUKAŞENKO TEHDİT ETTİ

Bunların dışında bölgedeki askeri gerilimin arttığı da gözleniyor. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko önceki akşam yaptığı açıklamada, “Tüm savaşlar Belarus üzerinden başladı” mesajını verdi. Polonya sınırına “Rusya’dan Rusya’dan getirdiğimiz nükleer silah taşıyabilen bombardıman uçakları konuşlandırdık” diyerek gözdağı veren Lukaşenko, “Durumu sürekli izliyoruz” ifadeleriyle adeta “Tetikteyiz” mesajı verdi.

Türkiye’ye teşekkür
POLONYA makamları, göçmen krizinin başlarında Türkiye’yi suçlasa da Türkiye’nin attığı adımlar sonrası teşekkür mesajı yayınlamak zorunda kaldı. Alınan bilgilere göre, Türkiye havaalanlarından Belarus’a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırıldı. Polonya Cumhurbaşkanının Başbakanlık Devlet Sekreteri Jakub Kumoch, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün kararı duyuran tweetini paylaştı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter hesabında Türk makamlarına ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne “desteği ve işbirliği” için teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim