24 ARALIK’ta seçime gitmeye hazırlanan Libya’da gündem oldukça hareketli. Adaylık başvurularının başladığı tarihten beri sıcak saatlerin yaşandığı ülkede, ilk önce devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam adaylığını açıkladı. Savaş suçlusu olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı olan oğul Kaddafi’nin adaylığı Libya sokağı tarafından tepkiyle karşılaşırken, bir diğer savaş suçlusu darbeci Hafter’in de beklendiği gibi adaylığını açıklaması gündemi hareketlendirdi.

ADAYLIĞI REDDEDİLEBİLİR

Sözde askeri görevlerini 3 aylığına devreden Hafter’in adaylığını açıklaması zaten bekleniyordu. Meşru hükümete karşı başlattığı darbe girişiminde yüzlerce sivilin ölümüne sebep olan Hafter, seçilememesi halinde sözde askeri görevine geri dönmeyi planlıyor. Yüksek Seçim Komisyonu, “Adaylık başvuruları kesin kabul anlamına gelmiyor” açıklaması yapsa da uluslararası kamuoyunun Hafter ve oğul Kaddafi’nin yarıştığı bir seçimin meşruiyetini sorgulayacağı açık. Bu sebeple Hafter ve Kaddafi’nin adaylık sürecinin hiç başlamayacağı görüşünde olanlar var. Özelikle darbeci Hafter’in aday olacağını açıklamasına tepkiler sürerken Hafter’in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in de aday olacağını duyurması herkesi şaşırttı.

B PLANI: AKİLE SALİH

Libya’daki iki başlı yönetimin sorumlusu olarak gösterilen Salih’in adaylığını değerlendiren Libyalılar, Salih’in Hafter’in adaylığının kabul edilmemesi ihtimaline karşı sahaya sürüldüğü görüşünde. “Salih ve Hafter aynı madalyonun iki yüzüdür” değerlendirmesini yapan Libya Devlet Konseyi üyesi Adil Karmus, Libya üzerinde hesap yapan ülkelerin “planlı” bir şekilde hareket ettiğini öne sürdü. Arabi21’e konuşan Karmus, hedefin Hafter’i seçtirmek olduğunu Libya’nın doğusundaki ordunun Hafter’e bağlı olduğunu söyledi. Libya’nın doğusunda ortaya çıkan adayların Hafter lehine çekileceğini öne süren Karmus, Hafter’in aday olması halinde ikinci tura kalacağını söyledi.

“SÜREÇ BÜYÜK SÜRPRİZLERE GEBE”

Libya'nın doğusundan görevli Albay Sais el-Farsi ise Akile Salih’in Hafter’in dışlanması ihtimaline karşı tedbir amaçlı açıklandığını söyledi. Hafter’in adaylığının kabul edilmesi halinde Hafter lehine çekileceğini belirten el-Farsi, Salih’in inatçı bir siyasetçi olduğunu aksi bir senaryonun da ihtimal dışı olmadığını söyledi. Akile Salih’in adaylıkta ısrar etmesi halinde, Hafter’in oy kaybına uğrayacağını belirten el-Farsi, “Bu süreçte sürprizler olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“RAKİPMİŞ GİBİ DAVRANIYORLAR”

İki müttefikin kazanmak istedikleri iktidar yarışında rakip gibi davrandıklarına dikkat çeken Libyalı aktivist Faryal Amsik de Salih’in Hafter’in dışlanması ihtimaline karşı aday olduğu görüşünde. Libyalı aktivist, Hafter’in aday olması halinde Salih’in Hafter lehine çekileceğine inandığını söyledi. Libyalı gazeteci yazar Musa Tehusai ise Hafter ve Salih arasında eskiden beri anlaşmazlık olduğunu belirterek, Salih’in adaylığını açıklayarak daha güçlü bir pozisyon elde etmek istediğine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim