Alkollü araç kullanma ceza, ilk kez bu ceza ile karşı karşıya kalındığında 1.228 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Trafikte alkollü araç kullanmak, en büyük hatalardan biri de ve bu yüzden tekrarlanması halinde ödenmesi gereken tutarı artırılan cezalardandır. Alkollü araç kullanmak, yalnızca sizi ve aracınızın içerisinde taşıdığınız insanları değil, gerek yaya olarak gerekse de aracıyla trafikte olan diğer insanları da risk altına atar. Bir daha geri döndürülemeyecek bir kazaya sebebiyet vermenize neden olabilir, bu yüzden alkollü araç kullanmaktan kaçınmanız, bunu deneyen insanları da uyarmanız çok büyük önem taşır.

Birden Fazla Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Alkollü iken araba kullanma cezaları, bir veya birden fazla olarak ikiye ayrılır. Sicilinize trafikte yediğiniz tüm cezalar işlendiği için bir cezayı kaçıncı kez aldığınız yetkililer tarafından görünür bir haldedir. Alkollü araç kullanma hatasına düşenlerin kaçıncı sefer bu ihlali gerçekleştirdiklerine göre ödemeleri gereken tutarlar günümüz için şu şekilde belirlenmiştir:

  • İlk alkollü araç kullanma cezası 1.228 Türk Lirası
  • İlk alkollü araç kullanma cezası 15 gün içerisinde ödendiği takdirde 921 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ayrıca araç trafikten menedilir ve 6 ay süresince kişinin sürücü belgesine el koyulur.
  • İkinci defa alkollü araç kullanma cezası 1.539 Türk Lirası,
  • İkinci defa alkollü araç kullanma cezası 15 günde ödendiği takdirde 1.154 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Araç trafikten menedilir ve kişinin sürücü belgesine 2 yıl süresinde el koyulur.
  • Üçüncü ve daha fazla alkollü araç kullanmanın cezası 2.473 Türk Lirası.
  • Üçüncü ve daha fazla alkollü araç kullanmanın cezası 15 günde ödendiği takdirde 1.854 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Araç trafikten menedilir ve kişinin sürücü belgesine 5 yıl süresince el koyulur. Ayrıca sürücüye 6 aydan az olmamakla beraber bir hapis cezası uygulanır.

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Cezanız olup olmadığını öğrenmek için turkiye.gov.tr üzerinden e- Devlet sitesine erişebilirsiniz. TC Kimlik numaranız ve daha önce almış olduğunuz şifre ile sisteme giriş yaparak trafik cezası sorgulama bölümüne geçebilir, buradan cezalarınızı veya ödemeniz gereken tutarları öğrenebilirsiniz. Alkollü araç kullanma cezası dahil olan trafik cezalarını sorgulamanın bir başka yolu, Emniyet Genel Müdürlüğü sitesine giderek Online İşlemeler başlığını seçmektir. Burada sizden talep edilen bilgileri eksiksiz tamamlayarak ceza durumlarınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi’nden Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

İnternet üzerinden ödeme yapmak isteyenlerin, internet bankacılığının yanında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi servisini kullanma şansları da bulunur. Bu resmi siteye giderek ceza sorgulamalarınızı ve ödemelerinizi, kart bilgilerinizle birlikte tamamlayabilirsiniz. Siteye girdikten sonra, MTV ve Trafik Cezası Ödeme başlığına tıklayarak sorgulama sekmesine geçiş yapabilirsiniz. Burada sizden, TC kimlik numaranız ve araç plakanız istenir. Bilgilerinizi tamamladıktan sonra açılan pencereden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Anlaşmalı bankaların internet şubesi sistemlerini aktif olarak kullanıyorsanız, kartlarınızın ve hesaplarınızın tanım olduğu bankalardan alkollü araç kullanma cezası veya diğer trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. Kullandığınız internet bankacılığı sistemine giriş yaptıktan sonra ödemeler veya cezalar başlıkları altından trafik cezanızı kartlarınız aracılığıyla ödeyebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim