ŞİDDET FACEBOOK ÜZERİNDEN YAYILDI

BİR DAVA DA ABD’DE AÇILDI

ABD’nin Kaliforniya Eyaletinin San Fransisco’da mahkemeye yapılan başvuruda, Facebook’a güç veren algoritmaların dezenformasyonu ve şiddete dönüşen aşırı düşünceyi teşvik ettiği belirtildi. Facebook’un “Güneydoğu Asya’daki küçük bir ülkede pazara daha iyi nüfuz etmek için Rohingya halkının hayatını takas etmeye istekli olduğu” belirtilen dava dilekçesinde, ABD merkezli şirketin bölgede yükselen şiddetin önüne geçebileceğini fakat bunu yapmadığına dikkat çekildi.

FACEBOOK 2018’DE İTİRAF ETMİŞTİ

İngiltere ve ABD’de paralel olarak yürütülmesi planlanan hukuk mücadelesinin sonucunda 250 milyar doları aşan bir tazminat beklentisi var. Myanmar’da 20 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Facebook, 2018’de Arakanlılara karşı şiddet ve nefret söyleminin kışkırtılmasını önlemek için yeterli çabayı göstermediğini itiraf etmişti. Birleşmiş Milletler (BM) de 2018’de Facebook’u sanal nefretin yayılması konusunda “yavaş ve etkisiz” olmakla suçlamıştı.

TÜM DÜNYA SEYRETTİ

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda on binlerce Müslüman katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçti. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Editör: TE Bilisim