Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

ERMENİSTAN TARAFINDAN İYİ NİYET GÖRÜRSEK BARIŞ ANLAŞMASI İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLAYABİLİRİZ”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev şunları söyledi:

"Azerbaycan, herhangi savaş riskinin minimum seviyeye indirilmesinde kararlı. En iyi yol iletişime, aktif diyaloga açık olmaktır. Biz mutlaka komşuluk koşullarıyla yaşamalıyız. Ermenistan tarafından iyi niyet görürsek biz de teklif ettiğimiz gibi iki ülke arasında barış anlaşması için çalışmaya başlayabiliriz ve sürece son verebiliriz.

ZENGEZUR KORİDORU MESELESİ

Zengezur koridoruyla ilgili bir konuya değinmek istiyorum. İletişim bağlantısının açılmasıyla ilgili teklif üçlü bildiride yansıdı. Bu, artık Ermenistan için gerekli tüm koşulları oluşturması için bir yükümlülüktür. Artık demiryolu bağlantısının Ermenistan üzerinden geçerek Nahçıvan'a çekilmesi konusunda anlaştık. Diğer anlaşma ise otoyol inşaatı ile ilgili.

Zengezur koridoru, Laçın koridoru ile aynı olmalı. Çünkü üçlü bildiride Azerbaycan'ın güvenliği ve engelsiz erişimi sağladığı açık şekilde vurgulanmakta. Ermenistan da engelsiz ve güvenli erişim sağlamalıdır.

“HER İKİ SEÇENEĞE AÇIĞIZ”

Bugün Laçın koridorunda hiçbir gümrük kontrol noktası bulunmuyor. Zengezur koridorunda da hiçbir gümrük kontrol noktası bulunmaması gerekiyor. Ermenistan yükleri ve kişileri kontrol etmek isterse, aynı şekilde biz de Laçın koridorunda gümrük noktasının açılmasını sağlayacağız. Karar Ermenistan tarafından verilmeli. Her iki seçeneğe açığız. Ya her iki tarafta gümrük kontrol noktası olacak ya da hiç olmayacak."

Editör: TE Bilisim