Araç tedariki ve döviz kuru dalgalanmasını fırsat bilip otomobil üzerinden stokçuluk yapmaya çalışanların tepesine biniliyor. Karabük merkezli 50 ilde ‘bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri’ gerekçesiyle 226 şüpheli ifadeye çağrılırken, 51 şüpheli hakkında ise gözaltı kararı verildi.

Pandemiyle birlikte tüm dünyayı etkileyen küresel tedarik krizi ve yurtiçinde yaşanan kur yükselişi bahane eden Türkiye’deki ‘kriz’ fırsatçıları, vatandaşları daha da mağdur etmeye çalışıyor. Otomobil bayilerinde sıfır araç bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken bu kriz stokçulara fırsat doğurdu.

TALİMATI ERDOĞAN VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Aralık’taki Katar ziyareti öncesi yaptığı konuşmada talimat verdiği “otomobil stokçuluğuyla” mücadele kapsamında harekete geçildi. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından konuya dair rapor hazırladığı vurgulandı. Başsavcılık hazırlanan raporda, “Otomobil bayilerinde otomobil bulunmadığı, sıfır kilometre otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinde kalan bedelle ilan verilerek satış sunulması nedeniyle ikinci el otomobil fiyatlarının dahi aynı marka ve model sıfır kilometre otomobil fiyatlarının üzerine çıktığı tespit edilmiştir.” denildi.

TEKEL OLUŞTURDULAR

Galericiler ve otomobil alım satımı yapan kişilerin bayilerdeki otomobilleri toplayarak piyasada tekel oluşturdukları belirten Başsavcılık, “Tekel oluşturdukları piyasada vatandaşın bayiden otomobil alma imkânını ortadan kaldırıp stokladıkları otomobilleri bayi liste fiyatlarının çok üzerinde ilan sitelerinde satışa sundukları ve hileli hareketleriyle ‘fiyatları etkileme’ suçunu işlediklerinin tespit edimleştir.” ifadelerini kullanıldı. Bu kapsamda ülke genelinde eş zamanlı olarak Karabük merkezli 50 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Tespit edilen 226 şüpheli talimatla ifadeye çağrılırken 51 şüpheli hakkında ise gözaltı kararı verildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Editör: TE Bilisim