CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun idare ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) zamlar bitmek bilmiyor. İETT, su, halk ekmeği derken geldikleri günden itibaren her şeye zam yapan yönetim, vatandaşlara gına getirmeye devam ediyor. İmamoğlu yönetimi sadece yaptığı zamlarla değil, zamları kamufle etme noktasında da başarı sağlıyor.

CHP YÜZDE 57,38 ZAM İSTEDİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Olağanüstü Genel Kurulu, 15 Aralık’ta gerçekleştirildi. Genel Kurul gündeminin ilk maddesinde su zammı görüşüldü. Tarife Komisyonu Başkanı Hidayet Erdöl, İSKİ Yönetim Kurulunun Su Satış ve Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Fiyatı için yüzde 57,38 zam oranına ilaveten her ay TÜFE oranında da zam yapılması teklifinde bulunulduğunu söyledi.

YÜZDE 25 GİZLİ ZAM YAPILDI

İSKİ’nin ayrıca İnsani Su Hakkı’nı kaldırarak, konutlardaki su satış bedellerine yüzde 25 ilave gizli zam yaptığını belirten Erdöl, “Böylece 1 Ocak 2021 tarihindeki su satış fiyatına konutlarda toplamda yüzde 96 oranında zamma ilaveten TÜFE oranında aylık artış teklif edilmiştir. Bu teklifi kabul edilemez buluyoruz. AK Parti ve MHP Grubu olarak yürürlükte olan tarifeyi yüzde 36,20'ya göre belirlenmesini öneriyoruz.” diye konuştu.

İNSANİ SU HAKKI KABUL EDİLDİ

CHP’nin, teklifi, oy çokluğu ile reddedilirken, Cumhur İttifakı'nın teklifi ise oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece Meclis'ten yüzde 17.80 oranında zam kararı çıktı. Öte yandan İSKİ tarafından geçtiğimiz ekim ayında kaldırılan her 2,5 metreküp için 0,5 metreküp ücretsiz su verilmesini içeren İnsani Su Hakkı mecliste yeniden kabul edildi.

ALGI OPERASYONLARI SÜRÜYOR

İBB yayınladığı basın bülteninde ise, CHP’nin yaptığı 57,38 zam teklifini algı operasyonuyla unutturmaya çalıştı. Cumhur İttifakı’nın fahiş teklifi yüzde 17,8 oranına indirmesi göz ardı edildi. Hatta mesele ileriye taşıyan İBB, 0,5 metreküplük İnsani Su Hakkı’nın yeniden uygulamaya geçirilmesini de su fiyatında yapılmış yüzde 6 indirim olarak gösterildi.

Ulaşım zammı engellendi
IBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı dün 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisi'nde gerçekleştirildi. UKOME toplantısında, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün (TUHİM) servisler için yüzde 27,12, elektronik bilet, taksi ve dolmuşlar için yüzde 36,2'lik zam teklifi görüşüldü. Teklif Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. Yapılan müzakerelerin ardından UKOME, yeni yıl öncesi zam oranını belirlemek için yeniden toplanacak.
Editör: TE Bilisim