Kişilerin hipoüresimi olarak adlandırılan hastalığın tanısının konulabilmesi için belirli nedenlerin olması gerekir. Bu nedenlere dayalı ortaya birçok farklı semptom da çıkmaktadır. Ürik asit bakımından düşüklüğüne neden olan etmenler aşağıdaki gibidir:

  • 1) Pürin bakımından fakir olan diyetlerin uygulanması,
  • 2) Çok sık alkol tüketiminin olması,
  • 3) Yetersiz protein alımı,
  • 4) Gebelik durumunun varlığı,

Bazı eser minerallerin eksikliği gibi birçok farklı nedene bağlı olarak, kanda ürik asit seviyesinin önemli ölçüde düşebilmesinde etkili olabilir. Kanda ürik asit seviyesinde oluşabilen düşüklük diyabet, böbrek iltihapları, bazı kanser türleri, multiple skleroz, Parkinson, Wilson, endokrinolojik bazı hastalıklar gibi hastalıklar nedeni ile de oluşabilir. Bu nedenlere bağlı olarak gelişebilen düşüklüğün dışında altında yatan sebeplerin de detaylı olarak araştırılması gerekir.

Ürik Asit Düşürücü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ürik asitin düşürülmesinde etkili olan tedavi yöntemleri, öncelikle birçok semptomun aynı anda gerçekleşmesine bağlı olarak uygulanır. Burada önemli olan kan tahlili sonrasında ürik asitte gerçekleşen yüksekliğin ne temelli oluştuğu ve bunun ne zaman gerçekleştiğini saptamaktır. Bunun yanı sıra başka altta yatan sebeplerin varlığının da ne olduğu bulunmalaıdır. Altta yatan herhangi bir hastalıktan dolayı oluşmuş ise mutlaka araştırılmalı ve uygun bir tedavi yönteminin uygulanması gerekir.

Bunun yanı sıra ürik asit seviyesinde oluşabilen yüksekliği düşürücü ilaçlarla ile birlikte tedaviye destek olmak için beslenme düzeninde ve yaşan tarzında değişiklik yapmak gerekir. Bu destek faktörlerine; özellikle bol su içmek örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda kişilerinet ve et ürünlerinden olabildiğince uzak durmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, lifli gıdalar tüketmek, alkolden uzak durmak gibi alışkanlıkların etkili olduğu Akdeniz diyetinin uygulanması da semptomları hafifleten tedavi yaklaşımlarındandır.

Ürik Asit Neden Yükselir?

Ürik asitin yükselme nedenleri, özellikle yaşam stilindeki değişikler ile karakterize gerçekleşen bir olaydır. vücut içerisinde bulunan eklemlerde kristalize yapıların oluşmasına neden olur. Bu kristalize yapılar kişilerde gut hastalığı ve eklem iltihaplanması ile sıklıkla ayaklarda ortaya çıkan ağrılara neden olur. Aynı zamanda da biriken ürik asitteki kristalize yapılar kişilerde ödem artışına neden olarak, böbrek taşı oluşumu gibi farklı hastalıklara neden olarak böbreklere de zarar verebilir.

Zengin hastalığı olarak da isimlendirilen ürik asitte oluşan yüksekliğin nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

  • 1) Çok fazla miktarda et tüketiminin olması,
  • 2) Meyve şekeri yani früktozun fazla bir şekilde tüketimi,
  • 3) Mısır şurubu yani fruktoz şurubu içeren ürünlerin sık tüketilmesi hiperürisemi yani ürik asitte oluşan yüksekliğin temel nedenleri arasında gösterilir.

Ürik Asit Yüksekliğinin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Ürik asit yüksekliği ile ortaya çıkan en masum hastalık olarak gut hastalığı; eklemlerde biriken ürik asit kristalleri nedeni ile ortaya çıkar. Kişilerde en sık bu hastalık ayak başparmağında bir ağrı ve şişliğin oluşması ile kendini gösterir. Bu ağrı o kadar şiddetlidir ki kişileri gece uykusundan bile uyandırabilir.

Bazen bu bölgedeki ağrı o kadar fazla olur ki örtünün o bölgeye değmesi bile kişilere çok fazla acı verebilir. Aynı zamanda bu durum ayak başparmağı dışında diz dirsek gibi büyük eklemlerde de şişlik, şekil bozukluğu gibi semptomlar ile meydana gelebilir. Ürik asitteki oluşan yükseklik nedeni ile, böbrek taşlarına da neden olur hatta ileri dönemde böbrek yetmezliği de ortaya çıkabilir.

Editör: TE Bilisim