Geçmişe dair sigorta alımı, belirli koşullar dahilinde gerçekleşmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bildirimin yapılması ve bildirimin geç yapılmasının tespiti halinde ceza sürecinin başlatılması gerekmektedir.
  • Bildirimin yapılması gerekilen son tarih bazlı ay sonundan itibaren 3 ay içerisinde SGK’ya belgelerin tesliminin sağlanması gerekmektedir.
  • 3 aylık süre aşımı durumunda geriye dönük bildirgeler işleme alınmaz. Daha sonra incelenmek adına askıda kalır. İncelemeler sona erdiğinde ise net bir sonuç verilemeyebilir. Reddedilme ihtimali söz konusudur.

Geriye Dönük Sigorta Girişi Cezası Ne Kadar?

Geciken bildirgelere ait ceza, SGK tarafından iş yerine verilmektedir. SGK’nın ceza işlemleri 5510 kanunun 102.maddesinde belirtilmektedir. Kanun gereğince SGK, 39 farklı ceza verebilmektedir. Geriye dönük sigorta cezası ise bazı durumlarda indirime tabii olmaktadır. Bu indirimler şu şekildedir:

  • Durum ne olursa olsun SGK tarafından ceza tebliğini takip eden 15 gün içerisinde yapılan peşin ödemelerin %25’ i silinmektedir.
  • İyi niyet hallerinde cezanın %75’i silinebilmektedir. İşe giriş bildirgesi, işten çıkış bildirgesi, işyerinin bildirgesi, Bağ-Kur için verilen sigorta başlama ve bitiş belgesi, kamu kurumlarının vermesi gereken belgeler, ticari siciller, ruhsatlar gibi belge ve bildirgelerin geç yapılmış olması fakat 1 ay içerisinde fark edilerek işlemler yerine getirilip bildirilmesi halinde iyi niyet uygulanabilmektedir. Yine kalan tutarın 15 gün içerisinde peşin olarak ödenmesi durumunda kalan tutar üzerinden %25’lik bir indirim daha uygulanmaktadır.
  • İyi niyet uygulamasının sorunsuz işleyebilmesi için SGK veya diğer kuruluşlar tarafından eksik belgelerin tespit edilmeden işyerinin düzeltmesi gerekmektedir.

Ceza durumunda, iş yerinin cezaya itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İş yeri, kendisine tebliğ edilen cezaya 15 gün içerisinde ödeme yapmayıp ilgili birime itiraz dilekçesini iletmelidir. İtirazına istinaden bir reddedilme durumu söz konusu olursa dava açabilmektedir.

Geriye Dönük Sigorta Ödemesi Nasıl Yapılır?

Geçmiş yıllara ait SGK ödemesi, ülkemiz sosyal güvenlik sistemince gerçekleşememektedir. Çalışanlar, geçmişe ait sigorta prim borçlarını ödeyerek emekli olmak istemektedir. Fakat toplu halde geçmiş prim ödeme durumu söz konusu değildir. Ancak doğum ve askerlik hallerinde borçlanma söz konusu olabilmektedir. Çalışanlar, doğumdan sonraki iki yıllık süreci ve askerlik süresini SGK’ya borçlanarak ödeme gerçekleştirebilirler. Ancak bu şekilde geriye dönük sigorta ödemesi mevcut olabilmektedir.

Geriye Dönük Sigorta Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Geçmişe yönelik SGK borçlanması hesabı, emekli olmak isteyen çalışanların merak ettiği konulardan biridir. Geriye dönük sigorta hesabında gün eksikliği var ise bu eksik günler borçlandırma yapılarak tamamlanabiliyor. Sigortalılık süresi ve yaş sınırını aşmış kişilerin prim gün sayılarında eksiklik çıkması durumunda emekli olması mümkün gözükmüyor. Bu gibi durumlarda geçmişe yönelik prim gün eksikleri sorgulanarak borç çıkarılıyor ve ödemesi gerçekleştirildiği taktirde emekliliğe hak kazanılıyor.

 Kadın çalışan için en fazla üç doğum sonrası iki yıllık süreler geçmişe yönelik borçlanma olarak ödenebiliyor. Hesaplamalar yapılarak toplam gün sayısına ekleniyor. Erkek çalışanlarda ise bedelli hariç yapılan askerlik süreleri geçmişe yönelik olarak hesaplanıp toplam gün sayısına eklenmektedir. Avukatlar için staj süreleri ve doktorlar için uzmanlık öğrenim süreleri ve asistanlık yaptıkları süreler de geçmişe dönük prim günü hesaplama içerisinde yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim