Adana'da yaşanan olayların sosyal medyada yayılmasıyla gündem olan 515 Haşimiler olayı nedir, Haşimiler kimdir, Suriye'de 515 ne demek gibi sorulara yanıt aranıyor. Peki, 515 Haşimi ne demek, kimler? Haşimiler 515 olayı nedir?

Adana'nın Seyhan ilçesinde Suriyeli oldukları belirtilen bir grubun sokakta, ellerinde döner bıçakları ve sopalarla yürüdüğü anlar, yine Suriyeli bir kişi tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerin yayılmasının ardından olayla ilgili haklarında soruşturma başlatılan zanlıların tespitine çalışan polis, eşkalleri belirlenen 20 kişiyi gözaltına aldı. Olayla ilgili çalışmada şüphelilerin, Suriye’de Arap milliyetçiliğini savunan 5 farklı aşiretin mensuplarından oluşan ve kendilerini ‘515 Haşimi’ olarak tanıtan grupta yer aldığı, aralarında uzun süredir fikir anlaşmazlığı yaşandığı belirlendi. Bazılarının araçlarına yazdığı 'El-Hevâşim 515' [Haşimiler 515] ifadesinin de Arap Haşimiler Devleti’nin sembolü olduğu tespit edilirken, gözaltına alınan 20 Suriyeli de haklarında yapılan işlemlerin ardından sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

515 Haşimi ne demek, kimler? Haşimiler 515 olayı nedir?

Grup ile ilgili çok detaylı bilgi bulunmamakla beraber bazı haber sitelerinde yer alan bilgiler ise şu şekilde;

Geniş bir coğrafyaya yayılan Arap aşiretlerinin kendilerine özgü rakamlarının olduğu, bu "515" sayısı ise Osmanlı'ya isyan eden Haşimilerin sembolizmini içeren bir Arap milliyetçiliğinin alameti olduğu ifade ediliyor.

Kayıtlara göre Birinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdi.

Sonra da Başta Ürdün ve Suriye olmak üzere Orta Doğu'daki ülkelere dağılmışlar.

‘515’ sembolü Arap milliyetçiliğini en sıkı şekilde savunan Al Naim, Kariyş, Seliym, Heziyl ve Kenani aşiretlerinin de sembolü olduğu iddia ediliyor. Kaynak: TV100

Editör: TE Bilisim