Ebru Okanlar / Özel Haber - SON zamanlarda okullardaki şiddet olaylarında büyük artış yaşanıyor. Diriliş Postası’na konuşan Psikolog Elif Kırmaç Human, öğretmenlerin öğrencilere ya da öğrencilerin öğretmenlerine göstermiş olduğu şiddetin nedenlerine değindi.

“ŞİDDETİN GENETİK ETKİSİ VARDIR”

Güç gösterisi, ergen dönemdeki çocukların özgüven kazanımı noktasında tercihleri arasında olduğunu belirten Psikolog Human, bu dönemde çocuklar evde, okulda, arkadaş çevresine şiddet girişiminde bulunabileceklerini ifade etti. Aile içi şiddet gören çocuklarında yine şiddete eğilimli bireyler olduğu üzerinde duran Human, “Genetik psikiyatrik rahatsızlıklar da bireyin şiddeti olağandışı görmemesine de neden olabilir.” değerlendirmesinde bulundu. Human, öfke kontrol problemi olan bireylerin öğretmenlerine de aynı şiddeti ifade aracı olarak kullandıklarının gözlemlendiğini belirtti.

“OTORİTEYİ ŞİDDETLE KURMAYA ÇALIŞIYOR”

Öğretmenlerin şiddeti bir caydırıcı, susturma aracı olarak kullandıklarını ifade eden Human, “Öğretmenlerin istenmeyen davranışları söndürme girişimi olarak geçmişten günümüze şiddeti kullandığı gözlenmiştir. Şiddeti öğretmen bazen ifadelere göre sınıf içi otoriteyi gösterebilmek adına son çare olarak görüyor. Korkuyla elde edilen bir itaat de kişide öğretmen dahi de olsa güvende hissini yaşatıyor.” ifadelerini kullandı.

‘Şiddetsiz eğitime hız verilmeli’
ÇÖZÜM için şiddetsiz iletişim eğitimlerine hız verilmesi gerektiğini söyleyen Human, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul idaresi ve öğrenciler işbirliğiyle topyekün bir şiddet probleminin var olduğunu kabul edilip yapıcı çözümlerin bulunması toplumda olayların artmasını önlemek adına eylemde bulunabilir.” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim